*
včera
Rozhovory | Budějovice - Slovácko
21.04.2024
TISKOVKA | Vlastimil Daníček po Plzni
21.04.2024
TISKOVKA | Patrik Blahút po Plzni
21.04.2024
TISKOVKA | Martin Svědík po Plzni
18.04.2024
Rozhovory | Slovácko - Plzeň
 
Jméno:   Heslo:  
 
*
Registrujte se v mapě fanoušků!
V mapě je celkem 979 fanoušků
*
Poslední články:
07.11.2019, čtvrtek, 08:00
Limitovaná edice mikin FCS JEDEN KRAJ - JEDEN KLUB
17.07.2019, středa, 13:03
Poslední možnost nákupu permanentek do Sektoru B3
14.01.2019, pondělí, 13:01
Do nového roku s novou bundou Sektor B3!
Poslední článek v blogu:
30.10.2020, pátek, 11:02
1. FC Slovácko získalo vý...
Poslední video
18.02.2020- Fanoušci v zápase proti Baníku
Poslední fotogalerie
05.02.2016- Fanaticos Cup 2016
*
23.04.2024
Fanoušci v zápase proti Plzni
10.04.2024
Fanoušci v zápas proti Slavii
28.02.2024
Fanoušci v zápase proti Spartě
15.02.2024
Fanoušci v zápase proti Pardubicám
04.02.2024
Sektor B3 cup 2024

Jak zvou noviny na dnešní fotbalový hit?

09.11.2009, pondělí, 09:52
noviny_velky.jpg

Spousta zajímavých článků se objevila v denním tisku pár hodin před dnešní očekávanou bitvou Slovácka proti Spartě...

Mladá fronta DNES

Nečitelné Slovácko hostí Spartu

Jak bude vypadat stoperská dvojice? Kteří záložníci budou po křídlech tahat útočné akce? Postaví se ke střelci Petru Švancarovi nízký nebo vysoký forvard? A kdo vlastně oblékne brankářský dres?

Fotbalové
Slovácko dnes od 17.30 čeká prvoligový svátek, ale před zápasem proti pražské Spartě je téměř u každého postu v domácí sestavě otazník.

A to nejen u veřejnosti, ale i u trenéra Josefa Mazury, který ještě o víkendu váhal, jakou základní jedenáctku do zápasu vyšle.

„Stále nad tím přemýšlím. Zvažuju, co nejvíc pomůže kolektivu,“ přiznal Mazura. „Chtěl bych, abychom Spartu porazili. Jestli to bude s takovým nebo makovým hráčem, na tom přece nesejde,“ usmál se.

Nad sestavou musí přemýšlet kvůli zpackanému prvnímu poločasu posledního zápasu vMladé Boleslavi i kvůli nekončícím zraněním - Slovácku až do konce podzimu chybí hned čtveřice záložníků.

Slovácku
patří v tabulce až třináctá pozice, ale i proti páté Spartě si věří. Vždyť nad letenským soupeřem na domácím stadionu v Uherském Hradišti vyhrálo tři ze čtyř utkání.

A k dalšímu úspěchu má Mazurovu týmu pomoct vyprodané osmitisícové hlediště, do prodeje totiž dnes v devět hodin ráno půjde poslední tisícovka lístků.

„Víme, že Sparta bude hodně těžká, ale u nás v lize se dá hrát s každým. Když se vyvarujeme nějakých chyb, máme šanci získat body,“ domnívá se kouč Mazura.

Velké přehmaty se opakují především ve slovácké obraně. „Štve mě to, protože jsem bývalý obránce a obrana nám nehraje nějak dobře,“ přiznává. „Bohužel u hráčů, o kterých jsem si myslel, že se s ligou vyrovnají, zatím ty výkony nejsou. Je to i vinou velkých zdravotních problémů.“
 
Ani proti favorizované Spartě by proto Slovácko nemělo jít se zákopovou taktikou.  „Když máme v kádru hráče jako Švancara, Zelenka, Cleber a další, tak těžko můžete jen bránit. S nimi to nemůže být obrana na sto deset procent,“ uvažuje Mazura. „Chceme hrát svoji hru, přinutit soupeře, aby udělal chybu, a my ji využili.“

I trenér ligového nováčka naopak přivítal motivaci záložníka Lukáše Zelenky, který slíbil, že za výhru nad jeho rodným klubem shodí svůj andělský účes.
 
„Mluví se o tom v kabině, na veřejnosti. Je to zdravé nabuzení. Navíc je vidět, že Lukáš týmu věří. Neřekl za bod, ale chce vyhrát,“ potěšilo Josefa Mazuru.

* Slovácko - Sparta
 
Zápas 14. ligového kola dnes od 17.30 živě na ČT2, online přenos na fotbal.idnes.cz.
 
Pravděpodobné sestavy:
 
Slovácko: Filipko - Kubáň, Němčický, Formánek, Urbánek -Ondřejka, Zelenka, Kordula, Cleber - Švancara, Smetana.
 
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák, Vacek, Kucka, Zeman - Holenda, Kadlec.
 
Absence: Gonda, Fujerik, Perůtka, Racko - Kladrubský, Berger (všichni zranění).
 
Rozhodčí: Adam - Večeřa, Dobrovolný.
 
Bilance: 4 - 1 - 9, skóre 12:20.
 
Autor: Radek Štěrba (MF DNES)
 
 
 
Za výhru jdu dohola, slibuje Zelenka
 
U málokterého ze čtyř set fotbalistů, kteří hrají českou ligu, si okamžitě vybavíte jeho účes. Lukáš Zelenka však jistě patří mezi výjimky. Na tvořivého slováckého záložníka se nezapomíná nejen díky jeho výkonům na hřišti, ale i pro jeho blonďaté lokny, které z něj v kombinaci s menší postavou dělají typického andílka.
 
Dnes se však poprvé v kariéře postaví Spartě, jejímž je odchovancem. A pokud Slovácko zvítězí, půjde v rámci sázky Zelenkova paráda z hlavy dolů.
 
„Nejdřív jsem to slíbil klukům v kabině a manželce jsem to řekl až pak. Smála se. Říkala, že dokud mi vlasy rostou, měl bych si toho užít. Vždyť někteří kluci v mých letech už mají plešku,“ směje se třicetiletý Zelenka.

* Co na to říkají vaši spoluhráči?

Klukům se to líbí, je to pro ně dobrá motivace. Pokud by se podařilo vyhrát, všichni bychom si to pěkně vychutnali.

* A reakce sparťanské kabiny?

Nevím nic, s nikým v kontaktu nejsem. Moc kluků už tam neznám.

* Nikdo z vaší doby už tam nezůstal?

Akorát brankář Blažek, ještě znám útočníka Holendu. Nějaké informace o Spartě sice mám, ale že bych se po nich pídil, to ne.

* Jste ze zápasu nervózní?

Ani ne, odehrál jsem toho spoustu. Ale samozřejmě to bude něco jiného, proti Spartě jsem ještě nestál.

* Věříte si na ni, nebo k ní přistupujete spíš s respektem?

Co poslouchám, tak si všichni věří. Jsem na to zvědavý... Jestli si každý bude věřit i na hřišti, nebo jen řečmi před zápasem.

* Ve čtvrtek Sparta v bláznivém závěru porazila v Evropské lize rumunskou Kluž. Jak vás zaujala?

Měli to dobře rozehrané, ale stejně jako v lize nejsou schopni soupeře dorazit a pak dokáží zápas ztratit. Myslím, že vnitřní síla a zkušenost některým mladým hráčům ještě chybí, ale je to velmi talentovaný tým.
 
Autor: Radek Štěrba (MF DNES)

 

Zůstane v bráně Vašek, nebo se vrátí uzdravený Filipko?

Na jaře patřil brankář Miroslav Filipko k hlavním hrdinům, kteří se podíleli na postupu tehdy druholigového Slovácka přes Slavii do finále domácího poháru. V pondělí může Filipko senzačně vychytat střelce i druhého pražského velkoklubu.

V zápase proti Spartě by se totiž slovenský gólman mohl vrátit do sestavy ligového nováčka po zlomenině prstu, kvůli níž nechytal od konce srpna. Ruku měl totiž v sádře na plných pět týdnů. "U gólmana jsou holt ruce pracovní nástroj, takže se musela ta doba striktně dodržet," uvedl Filipko pro klubový magazín.

Před týdnem už 36letý gólman pomohl divizní juniorce k výhře v Třebíči. "Hodně nás podržel, výborně si řídil obranu," chválil kouč Jiří Dekař. "Jsem připravený se vrátit a chytat," hlásí Filipko.

Zatímco byl na neschopence, pořídil klub nového brankáře - o sedm let mladšího Petra Vaška z Ostravy. Z devíti zápasů třikrát udržel čisté konto, ale z devíti inkasovaných gólů šly některé také na jeho vrub.

V neděli za juniorku chytal mladík Heča, v nominaci na Spartu tak zřejmě budou oba. Jak se podělí o role? "To neprozradím. Ale když máte v týmu dva tak kvalitní brankáře, je potřeba nad tím uvažovat," řekl trenér Josef Mazura.

Autor: Radek Štěrba (MF DNES)

 

Dobrý den s Kurýrem


Slovácko je na nohou, přijela Sparta
 
První liga se blíží do závěru podzimní části, ale jeden ze zlatých hřebů soutěže nadchází až nyní. V rámci 14. kola Gambrinus ligy se totiž na Městském fotbalovém stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti dnes po dlouhých třech letech představí pražská Sparta.
 
Vzhledem k tomu, že se letenskému týmu v letošním ročníku nedaří tak, jak by si jistě někteří představovali, cítí Slovácko velkou šanci na skalp loňského vicemistra a čtvrtého týmu současné prvoligové tabulky.
„Šanci na body či vítězství skutečně máme, musíme ale do zápasu dát všechno,“ nabádá k výkonu na hranici možností Josef Mazura.

O sportovní motivaci v tomto duelu asi nemůže být řeč. Zápasy proti Spartě, byť ta už nemá tak neotřesitelnou pozici na české fotbalové scéně, budou vždy vyhecované a každý se chce proti takovému soupeři vytáhnout, a výjimkou není ani Slovácko. Co ale není pravidlem, je motivace mimosportovní. Ta se zpravidla objevuje v případě, že v týmu působí bývalý hráč soupeře. A tak se čekalo, s čím přijde hlavně Lukáš Zelenka, který má dodnes v srdci Spartu a zápas pro něj bude mít zvláštní náboj. A ani tato motivace na sebe nenechala dlouho čekat. Víte, co je pro Lukáše Zelenku typické? Od pondělního večera už možná nebude správnou odpovědí věta „no přece zlatavé lokny“, ale „hlava jako zelí“.
 
Lukáš dává všanc svůj vlasový porost. „Pokud Spartu porazíme, půjdu hned po zápase dohola,“ vytasil trumfové eso Lukáš Zelenka, který si na svých andělských loknách vždycky zakládal. „Dohola jsem byl už někdy v dorostu a pak, když jsme se Spartou slavili titul, ale skalp Sparty by mně za to stál. Bude to však nesmírně těžké a já věřím, že nám zase pomohou i naši fanoušci,“ dodává Zelenka.
 
Nejen na hrací ploše, ale také mimo hřiště se bude v pondělním podvečeru odehrávat souboj mezi Slováckem a Spartou. Sparta je tradičně doprovázena desítkami až stovkami fanoušků a ani dnešní zápas zřejmě nebude výjimkou. Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty se tak může těšit na skvělou diváckou kulisu.
 
S nálepkou „problémoví“ se sparťanští kotelníci zcela jistě nevyhnou zvýšené pozornosti ze strany bezpečnostních složek před nebo přímo na stadionu.
 
„Očekáváme návštěvu asi dvou stovek sparťanských fanoušků, z taktických důvodů ale nebudeme sdělovat podrobnosti všech chystaných opatření z naší strany nebo ze strany policie, se kterou úzce spolupracujeme,“ informoval mluvčí klubu 1. FC Slovácko Aleš Mazúrek.
 
V historii Sparta dosud nikdy nedokázala vyprodat uherskohradišťský stadion a těžko říct, zda se podaří překonat dosavadní nejvyšší návštěvu 7 777 diváků z 27. března 2004, už teď je ale klub k tomuto číslu velmi blízko. „Už před zahájením pátečního předprodeje bylo na pokladnách k dispozici jen asi 1 700 volných vstupenek,“ dodal Mazúrek. „Naši fanoušci mají poslední možnost zakoupit vstupenky ještě dnes. Od devíti hodin opět zahajujeme předprodej posledních volných vstupenek,“ dodal Mazúrek.
 
Na tradičně skvělou diváckou kulisu na stadionu se bude spoléhat také trenér 1. FC Slovácko Josef Mazura: „Je to výjimečný zápas pro celý region. Sparta přijíždí po třech letech a těší se fanoušci, těší se i hráči. Věřím, že s tradiční podporou diváků zápas zvládneme.“
 
Po celou podzimní část se před zápasem objevovaly pouze negativní zprávy, tentokrát je tomu naopak a zdravotní stav mužstva se pro závěrečný finiš lepší. „Skutečně je to pozitivnější. Chybět by nám měli jen dlouhodobě zranění Gonda, Perůtka a Fujerík,“ vypočítává ztráty Mazura. Ten se svými svěřenci v týdnu důkladně rozebral tříbrankový příděl z prvního poločasu v Mladé Boleslavi a věří, že se podobná věc již nebude opakovat. „Zapracovali jsme na defenzivě a doufám, že se podobný výpadek už neobjeví.“
 
Přestože jde ze jména soupeře respekt, Mazura nemyslí pouze na zadní vrátka, ale chce být nebezpečný i pro branku soupeře. „Nemáme na úpornou defenzivu typologicky ani hráče. Bližší je nám ofenzivní hra, samozřejmě ze zabezpečené obrany. Uvidíme, s jakou taktikou přijedou sparťané. Zda budou hrát na dva hroty, či na jeden.“
 
A právě taktika může být dalším faktorem, který převáží misky vah na tu či onu stranu. S čím vlastně přijede Sparta? Zcela jistě přijede pro tři body. Bude v utkání favoritem - střetne se v něm jako adept na titul a ostřílený tým s ligovým nováčkem bojujícím momentálně o záchranu, ale i proto, že bude chtít v závěru podzimní části výrazně vylepšit svou pozici před jarními odvetami. Přestože má Sparta v poslední době nabitý program, o tom, že by se zaměřovala jen na určitou soutěž, nechce ani slyšet. „Nemůžeme vytvářet vazbu mezi soutěžemi. Prioritou je vždy zápas, který máme před sebou,“ prohlásil Jozef Chovanec.
 
Stejně tak se snaží pracovat s týmem podle potřeb a aktuálního zatížení. „Po zápase v Kluži jsme usoudili, že je lepší, aby si hráči odpočinuli a prospali se, proto jsme jim v pátek dali volno a s přípravou na zápas začali až v sobotu,“ uvedl Chovanec. „Jsou tu hráči s různou zápasovou zátěží a s tím musíme pracovat - ať už speciálními tréninky, jejich zapojováním do utkání rezervy, nebo některými regeneračními procesy,“ dodal.
 
Chovanec se nebojí ani stejného osudu, který potkal jeho předchůdce Kotrbu nebo Hřebíka v letech 2004 a 2005. Těm tehdy prohry na Slovácku zlomily vaz. „O tom se spekuluje už delší dobu, pozornost tomu ale nevěnuji.“

***

Pomineme-li zápasy tehdejšího 1. FC Synot, pak se Slovácko se Spartou střetlo celkem šestkrát. Doma se podařilo dvakrát vyhrát a jednou odcházelo Slovácko poraženo, na Spartě pak přišly dvě porážky a jedna remíza.
 
2004/05 - 1:1 venku, 2:0 doma
 
2005/06 - 2:0 doma, 0:1 venku
 
2006/07 - 0:1 doma, 1:3 venku

Autor: Stanislav Horák (DDK)
 

 
Chce to jen chtít na sobě makat

Václav Ondřejka. Jedenadvacetiletý fotbalový talent, který nakoukl i do mládežnických reprezentací, a který někteří označovali jako velkou naději. Naději, která si přibouchla dveře na své cestě svým bohémským životem a která se znovu probouzí k životu.
 
Do velkého fotbalu jej uvedl Jiří Dekař, který jej už v šestnácti letech přivedl do ligového dorostu, odkud pak putoval přes juniorku do ligového Slovácka.
 
Jenže při první anabázi v áčku v ročníku 2006/07 v první lize jen dvakrát střídal a z prvního týmu se kvůli porušení životosprávy poroučel zpět do juniorky.
 
„V tom jsem byl tenkrát nevinně,“ dušoval se slovácký útočník. „Tehdy jsem zaspal a přišel pozdě na trénink, protože se mi narodil syn.“
 
Že ale Ondřejka nebyl a není žádný svatoušek, ví i „jeho“ trenér Jiří Dekař. „U Vény je to jen o hlavě. O hlavě a jeho mimofotbalovém životě. Jenom to mu přibrzdilo postup v kariéře. Vždycky jsem mu říkal, že jakmile srovná tohle, rodinu a fotbal ve své hlavě, sportovní forma půjde nahoru. A teď se to všechno potvrzuje a ukazuje,“ odhaluje Dekař tajemství Ondřejkova vzestupu.
 
To, že je to přesně tak, potvrdil i sám Ondřejka. „Musím přiznat, že ztráta formy a ten útlum byl způsobený taky mou nepříliš dobrou životosprávou. V té době to prostě nebylo ono.“
 
To vše je ale, zdá se, pryč a nyní roste v Ondřejkovi Slovácku nebezpečný útočník, který se v poslední době pohybuje spíše na pravém kraji zálohy. „Já jsem z béčka přišel jako další útočník, ale v té době to Chmeldovi se Švancim klapalo a já dostal příležitost hrát napravo místo zraněného Fujiho (Lukáše Fujerika - pozn. red.). Zápas na Baníku se mi docela povedl, a tak mě začal trenér stavět i napravo. Na tento post jsem si už docela zvykl a dá se říct, že se v současné době cítím líp na pravé straně než v útoku.“
 
Že rozdíl mezi juniorkou a „velkým“ fotbalem není zanedbatelný a tréninky v prvním týmu nejsou žádný med, pocítil slovácký štírek na vlastní kůži. „Přechod mezi juniorkou, která hrála MSFL, a ligou byl pro mě docela těžký. Když jsem přišel mezi kluky do áčka, zjistil jsem, že pokud se chci prosadit, musím na sobě o hodně víc pracovat, tvrdě trénovat, být trpělivý, a to se teď vyplácí. Ne, že by v béčku toto nebylo, ale pokud se chce člověk udržet a mít šanci hrát ligu, musí na sobě hodně zapracovat.“
 
Ondřejka už se ale zřejmě stal trvalou součástí prvního týmu Slovácka a v sestavě se docela zabydlel. Pokud nehraje od začátku, tak střídá, a z třinácti utkání nenastoupil jen v jediném. A jak hodnotí své vlastní výkony? „Mám takový pocit, že je to se mnou jako na houpačce. Jeden zápas se mi podaří, v tom dalším jsem pak málo nebezpečný,“ lituje Ondřejka. Ani jemu se nevyhnuly menší zdravotní problémy. „Nějakou dobu mě trápilo koleno, omezovaly mě vazy a stoprocentně se to dalo dohromady až teď před Boleslaví a bylo to znát,“ dodává.
 
Přesto se Ondřejkovi naštěstí vyhýbá zranění, které by ho vyřadilo ze hry jako některé další spoluhráče. „Velmi důležitá je v tomto směru regenerace. Máme hodně tréninků, neříkám ale, že by byly přehnaně těžké a my byli zatavení, to ne, ale kvůli zátěži právě faktor regenerace hraje velkou roli.“
 
A jak ho přijala kabina? Tam se, zdá se, Ondřejka zabydlel podobně jako na hřišti a i o zajímavé zážitky nemá nouzi. Například na začátku sezony přišel po jedné ze sázek v kabině o všechny vlasy a v rozhovoru dokonce prozradil i něco, co bylo dosud pečlivě střeženým tajemstvím. „Ty vlasy, to byl hec. Řekl jsem v kabině něco, co jsem neměl, a už nebylo cesty zpět,“ litoval. „Takovou věc už v životě neudělám. Ne, že bych neměl důvěru v Raciho (Filip Racko) kadeřnické schopnosti, ale tohle už mi nikdo nepřišije, na takové věci si musím dávat pozor,“ říká. „Je tady prostě super parta, ale někdy je potřeba být ve střehu kvůli vtípkům některých spoluhráčů. Mě samozřejmě nevyjímaje. Například Švanci do teď neví, kdo na něj na záchodě v úvodu jeho působení na Slovácku nastražil kýbl s vodou (široký úsměv). No, teď už to vědět bude a já se můžu těšit na to, jak mi to oplatí.“
 
Lituje jen jediné věci. Tou je bodové konto Slovácka. „Naše hra ve většině případů není špatná, ale bodově to rozhodně není ideální. Tým má určitě na víc, v několika zápasech jsme měli i smůlu a věřím tomu, že na jaře to bude úplně o něčem jiném,“ doufá. „Hlavní příčinu vidím v našich individuálních chybách, ať už se jedná o chyby v obraně, které soupeř tvrdě trestá, nebo chyby v útoku, kdy naopak my nedokážeme proměnit své šance a potrestat chyby soupeře. Dalším faktorem je pak neustálé měnění hráčů v záloze a obraně kvůli zranění. Vždycky je lepší, když tým hraje v podobné sestavě víc zápasů po sobě a dojde k lepší sehranosti.“
 
A co by vzkázal ostatním mladým fotbalistům, toužícím po prvoligovém dresu? „Asi to, co slyší i od trenérů, jako je pan Dekař. Ať na sobě makají, ať jsou trpěliví a nevzdávají boj o svůj cíl, když se do prvního týmu nedostanou hned nebo třeba i po roce. Každý svou šanci dostane a člověk musí být vždycky připravený, až ta šance přijde. A když přijde, musí ji chytit oběma rukama a už nepustit. Já se o to snažím a snad důvěru trenéra nebo fanoušků nezklamu.“
 
Autor: Stanislav Horák (DDK)
 
 
Sport
 

Zelenka: Kvalitu na Spartu mám

Právě dnes zažije dosud nepoznané. Poprvé v kariéře se postaví proti milované Spartě. „Kdybych dal gól, nevím, jestli bych se radoval,“ přiznává LUKÁŠ ZELENKA, záložník Slovácka, který slíbil, že se v případě výhry ostříhá dohola. V rozhovoru pro Sport mluví otevřeně. Jak je jeho zvykem. „Ve Spartě i v Lize mistrů bych klidně mohl hrát,“ tvrdí sebevědomě.

* Jaké bude nastoupit proti klubu, ve kterém jste vyrostl?

„Zvláštní. Nikdy jsem proti Spartě nehrál. Mohl jsem v ní být i teď. Ale Sparta má v záloze přetlak. Než jsem odešel z belgického Westerlo, mluvil jsem jednou s trenérem Chovancem. Bylo to takové oťukávání, sondování situace. Říkal, že by o mě zájem měl.“

* Volal jste mu vy?

„Dostal jsem na něj číslo. Tak jsem se ozval. Ale nikdy jsem se nikam necpal. Nemám to zapotřebí. Pouze jsem chtěl vědět, co a jak. Pak jsem stejně zůstal ještě nějaký čas v Belgii. Žádný další kontakt se Spartou neproběhl.“

* Co si myslíte o jejím současném týmu?

„Nechci kritizovat... Kádr je mladý, ti kluci to mají složité. V lize nasbírali osm remíz. To je hrozně moc. Sparťany jsem letos viděl hodněkrát. Oni vedou 1:0, ale nejsou schopní vyhrát. Kousíček jim vždy schází. Je znát, že týmu chybí zkušenosti. Za mých časů jsme měli taky problémy a byli jsme pod velkým tlakem. Ovšem takové zápasy jsme dokázali vyhrávat.“

* Je to jen o zkušenostech?

„Je fakt, že to proti Spartě každý soupeř zavře. A to se pak hraje těžko. Poslední utkání s Baníkem jsem neviděl. Ale mám zprávy, že Ostrava hrála v Praze otevřeně. A Sparta stejně nic moc nepředvedla. Tak nevím... Mužstvu určitě chybí Liga mistrů. Od té doby, co jsem odešel, se na Letné nehrála. To je hrozná škoda. Kádr je solidní, jsou v něm talentovaní hráči. Jenže samotný talent nestačí. Člověk musí být ve Spartě psychicky odolný. A přijde mi, že ti mladí kluci moc odolní nejsou.“

* Líbí se vám někdo?

„Pět šest hráčů bych si vybral. Když je zdravý Patrik Berger, není co řešit. To je kvalita. Řídí to tam. Líbí se mi Zeman, ani Vacek není špatný. Vzadu to drží Řepa s Hubníkem. Šikovný je pravý bek Kušnír, který podporuje útok. Bony Wilfried je dobrý s balonem. Když má den, je nebezpečný. Pořád si myslím, že bych ve Spartě mohl hrát. Proč by ne? Myslím, že kvalitu na to mám.“

* Máte tam ještě kamarády?

„Neznám nikoho. Akorát gólmana Blažka. Ale nevoláme si.“

* Zamlouvá se vám, že klub angažuje borce za zahraničí? Například Rusa Prudnikova či Kovbu z Běloruska.

„To mi přijde zbytečný. V české lize jsou taky talentovaní hráči. Který příchod zahraničního fotbalisty do naší ligy se vyplatil? Kdo vyčníval? Bylo jich opravdu jen pár. Sparta asi není v úplně nejlepší finanční situaci. Bere pouze hráče na hostování, nedělá žádné přestupy.“

* Nakolik je pravděpodobné, že ji s prvoligovým nováčkem porazíte?

„Možné to je. Možné je všechno. Akorát mě překvapuje, jak si každý věří. My jsme na dvanáctém fleku a všude kolem slyším, jak vyhrajeme. I lidi ve městě jsou o tom přesvědčení. Jasně, Sparta má své problémy. Ale pořád je to Sparta. Já to beru s pokorou. Individuální kvalitou hráčů by měl být soupeř lepší. Kluci, kteří mají na svém kontě pár startů v lize, vykládají, jak Spartu porazí. Myslím, že dřív měl ten klub větší respekt. Nevím, co si o tom mám myslet. Některé řeči se mi těžko poslouchají.“

* Proto, že jste sparťan?

„Přesně tak. Je samozřejmé, že na hřišti nechám duši za Slovácko. Ale navždy zůstanu sparťanem. Nejsem ukřivděný za nějaké věci z minulosti. Spartě pořád přeju a chovám k ní respekt. Fandím jejím fotbalistům i hokejistům. Je to pro mě číslo jedna. Jsem zvědavý, co mi zápas ukáže. Sparta se dá porazit, ne porážet. Pro nás hraje domácí prostředí. Na našem stadionu si kluci víc věří. Pamatuji se, když jsem sem jezdil se Spartou. Vždycky jsme to měli v Hradišti těžké.“

* Vybavíte si některý zápas?

„Vím, že jsme jednou prohráli 0:2.“

* A po tom utkání odvolali trenéra Jiřího Kotrbu, že?

„Jo, to je možné. Hlavně si vzpomínám, jak nás cestou zpátky kousek za Hradištěm napadli naši fanoušci. Hodili něco do autobusu. Zastavili jsme, přijela dodávka a z ní vyskákali zakuklenci. Pěkně rychle jsme mazali do autobusu. Sotva jsme stihli zabouchnout dveře.“

* Koho dnes čekáte ve středu zálohy soupeře?

„Kucku, Huška. Možná tam bude Vacek. Vidíte, na Kucku jsem zapomněl. To je šikovný, komplexní hráč. Nevím, jestli bych mohl hrát místo něj. Uvidíme, co mi ukáže vzájemný zápas. Na přímou konfrontaci se sparťany jsem opravdu zvědavý.“

* Bude v hledišti manželka, která vám nosí štěstí?

„Bohužel ne. Nevím, kdo mi to štěstí přinese. Já ani nevím, co bych dělal, kdybych vstřelil gól. Jestli bych se vůbec radoval. Jsem prostě sparťan, i když teď dělám maximum pro Slovácko.“

* Chybí vám zápasy na evropské scéně?

„Odehrál jsem jich moc. Dokázal jsem, že na úroveň Ligy mistrů mám. Nejsem špatný z toho, že tam dnes nejsem. Akorát mě někdy zamrzí, když vidím, jací hráči v té soutěži nastupují. Stoprocentně bych na to měl. Nyní jsem ale ve Slovácku a na poháry to zatím nevypadá. Nějak se v tom plácám. Už od přestupu do Turecka. Pak přišlo Westerlo, což je taky malý klub. Přitom se Spartou jsme pokaždé postoupili do Ligy mistrů.“

* To je ale minulost. Dnes se zdá být o krůček vpředu Slavia. Souhlasíte?

„Moc jí pomohl nový stadion. Taky prodali nějaké hráče, čuchli si k Lize mistrů. Myslím, že oba kluby jsou momentálně na stejné úrovni. Dřív byla Sparta o kus vpředu, teď mi to vychází na remízu. Ale pro mě bude vždycky víc Sparta.“

* Měl jste někdy nabídku ze Slavie?

„Kdysi dávno. To v ní trénoval pan Pešice. Do Slavie bych ale nikdy nešel. To fakt ne. Nemohl bych to udělat. I kdybych měl skončit s fotbalem a začít normálně chodit do práce. V tomto směru jsem zásadový.“

* Jaký vztah máte se sparťanským bossem Danielem Křetínským?

„Měli jsme velmi dobrý vztah. Tykali jsme si. Myslím, že mě měl hodně rád. Asi jsem mu trošku ublížil těmi svými kecy. Třeba jak jsem se zastal Karla Poborského. Možná jsem si dovolil moc. Dan se na mě naštval. A zřejmě je furt naštvaný. Měl jsem nutkání mu zavolat a urovnat to. Ale bál jsem se. Už na něj ani nemám číslo. Ze Sparty jsem neodešel v ideálním rozpoložení. Moc jsem kecal.“

* V jakém herním rozpoložení se cítíte po měsíci ve Slovácku?

„Ty jo, cítím se hodně silný. Když dostanu v sedmdesáté minutě balon, neztratím ho, dobře přihraju. Pomohlo mi, že jsem nebyl zraněný a absolvoval jsem celou letní přípravu. Ve Slovácku na trénincích fakt dřeme a myslím, že mi to svědčí.“

* A jaký máte pocit z výkonů mužstva?

„Naposledy v Mladé Boleslavi jsme soupeře ve druhé půlce přejeli, semleli. To byl válec! Ovládli jsme zálohu, ovšem bohužel už jsme nestihli vyrovnat. Přitom jsme měli na vítězství. Jsme schopní dávat góly. Ale nesmíme dělat takové hrubky v obraně a inkasovat hloupé góly. Proti Spartě si to nemůžeme dovolit. Musíme dřít, hrát týmově, mít štěstí. Pak můžeme vyhrát.“
 
Autor: Michal Koštuřík (Sport)
 
 
 
Slovácký deník
 
 
Trenér Josef Mazura: Spartu chceme porazit

Fotbalisté Slovácka mají před sebou velkou výzvu. Na stadion Miroslava Valenty totiž dnes přijede pražská Sparta a celý region je natěšený, že až bude zase odjíždět, žádné body si na cestu nepřibalí. To však nic nemění na tom, že Chovancův soubor bude v utkání favoritem. Po špatném vstupu do sezony se totiž pomalu rozjel a do zápasu navíc půjde povzbuzený pohárovým vítězstvím v Kluži.
 
1. FC SLOVÁCKO – SPARTA PRAHA dnes 17.30 bilance: 14 zápasů, 4 výhry, 1 remíza, 9 porážek, skóre 12:20
 

Fotbalisty
z Uherského Hradiště čeká pořádně našlapaný závěr podzimní části soutěže. Po Spartě se totiž představí v záchranářském duelu v Příbrami a na závěr v předehrávce 16. kola přivítá našlapaný Jablonec. Aby se jim do finiše šlo lépe, rádi by nejlepší celek české historie obrali o nějaký ten bod. A historická bilance jim dává velkou naději.
 

V domácím prostředí totiž mají modrobílí se Spartou více než padesátiprocetní úspěšnost. Ze sedmi zápasů čtyři vyhráli, třikrát odešli poraženi. A když vezmeme jen zápasy na novém hradišťském stadionu, musí se sparťani pořádně klepat. Naposledy sice brali těsnou výhru 1:0, předtím si ale třikrát za sebou odvezli porážku 0:2!
 
Domácí věří, že se opět svezou na vlně euforie. „Je to výjimečný zápas pro celý region. Sparta přijíždí po třech letech a všichni, fanoušci i hráči, se na ni těší. Věřím, že s tradiční podporou diváků zápas zvládneme,“ nemůže se dočkat vyprodaného stadionu trenér 1. FC Slovácko Josef Mazura. Pokud z pokladen skutečně zmizí všechny vstupenky, padne historický divácký rekord – v roce 2004 sledovalo jeden z triumfů Slovácka 7777 fanoušků. Teď by jich mohlo být přes osm tisícovek.
 

A hráči Slovácka, jmenovitě Petr Švancara, se už nechali slyšet, že by jim Spartu rádi zabalili jako předčasný dárek pod stromeček. „Nesmíme však propadnout předzápasové euforii. Čeká nás těžká dřina,“ brzdí nejlepší střelec Slovácka přehnaný optimismus.
 
Jeho trenér před očekávaným duelem obdržel několik dobrých zpráv. Zpět „v práci“ se mu totiž hlásilo několik hráčů, kteří dosud plnili početnou marodku.
 

„Zdravotní stav mužstva se skutečně zlepšil. Chybět by nám měli jen dlouhodobě zranění Gonda, Perůtka a Fujerík,“ vypočítal ztráty Mazura, podle kterého se mužstvo poučilo z tříbrankového poločasu v Mladé Boleslavi. „Zapracovali jsme na defenzivě a doufám, že se podobný výpadek nebude opakovat.“
 
Přestože jde ze jména soupeře respekt, pouze na defenzivu Mazura sázet určitě nebude. „Nemáme na to ani typologicky hráče. Bližší je nám ofenzivní hra, pevná obrana je ale samozřejmě základ. Uvidíme, s jakou taktikou přijedou sparťané. Zda budou hrát na dva hroty či na jeden, nebo zda nastoupí mladičký rychlík Kadlec, či důraznější Holenda.“
 

Z celého mužstva před zápasem čiší velké odhodlání. O pořádnou motivaci se postarala nejčerstvější posila Slovácka a odchovanec Sparty Lukáš Zelenka. „Když vyhrajeme, nechám se hned po zápase ostříhat dohola,“ vyhlásil tvořivý záložník, který si na svých zlatých loknách vždycky zakládal.
 
Josef Mazura má z podobných sázek radost. „Že se kluci takto hecují, je jenom dobře. Aspoň je vidět, že fotbalem žijí,“ podotkl trenér Slovácka. A jak podle něj dnešní zápas dopadne? „Prestižní duel určitě budeme chtít vyhrát. Uvidíme však, jak se zápas bude vyvíjet,“ nechtěl se pouštět do velkých prognóz.
 

Předpokládaná sestava Slovácka: Vašek – Randa, Struhár, Němčický, Urbánek – Racko, Kordula, Zelenka, Cléber – Švancara, Ondřejka.
 
Autor: Michal Sladký (Deník)
Jméno Heslo
text
pristi
 Další články:
10.11.2009, úterý, 18:13 - Hodnocení hráču po zápase proti Spartě
10.11.2009, úterý, 16:52 - Proč někdy fotbal nemá logiku
09.11.2009, pondělí, 22:33 - Penalta? Kdepak, útočné duo Slovácka vidělo při zápase se Spartou žluté karty
05.11.2009, čtvrtek, 10:00 - Němčický: Injekce téměř do oka? Nic hrozného
03.11.2009, úterý, 16:28 - Slovácko se vrací aneb ligo těš se na modrobílou armádu!
* Novější články * * Přidat komentář * * Vytisknout článek * * Odeslat článek * * Starší články
© 2007 Copyright fcslovacko.com & VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., iDNES a MF Dnes, Kurýr, Deník Sport a Slovácké noviny.
Všechna práva vyhrazena - publikování nebo šíření obsahu stránek bez písemného souhlasu je zakázáno
FCSlovacko.cz - Fanshop - FanaticosFCS - FCS - ženy
FOTO J.A.M. - Chraňme zeleň! - Úklidovka UH - Zvířecí nebe
přidat k oblíbeným - nastavit jako domovskou stránku
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace