*
13.04.2024
Z PLOCHY | Tomáš Břečka po zápase v Hradci Králové
13.04.2024
TISKOVKA | Vlastimil Daníček po zápase v Hradci Králové
13.04.2024
TISKOVKA | Martin Svědík po zápase v Hradci Králové
11.04.2024
Rozhovory | Hradec - Slovácko
07.04.2024
Z PLOCHY | Tomáš Fryšták po zápase v Liberci
 
Jméno:   Heslo:  
 
*
Registrujte se v mapě fanoušků!
V mapě je celkem 979 fanoušků
*
Poslední články:
07.11.2019, čtvrtek, 08:00
Limitovaná edice mikin FCS JEDEN KRAJ - JEDEN KLUB
17.07.2019, středa, 13:03
Poslední možnost nákupu permanentek do Sektoru B3
14.01.2019, pondělí, 13:01
Do nového roku s novou bundou Sektor B3!
Poslední článek v blogu:
30.10.2020, pátek, 11:02
1. FC Slovácko získalo vý...
Poslední video
18.02.2020- Fanoušci v zápase proti Baníku
Poslední fotogalerie
05.02.2016- Fanaticos Cup 2016
*
10.04.2024
Fanoušci v zápas proti Slavii
28.02.2024
Fanoušci v zápase proti Spartě
15.02.2024
Fanoušci v zápase proti Pardubicám
04.02.2024
Sektor B3 cup 2024
30.11.2023
Fanoušci v zápase proti Baníku

Finále 2005: Když Slovácko překonalo rekord

21.05.2009, čtvrtek, 23:53
pohar2005_velky.jpg

Úterý 31. května 2005. Tento den vstoupil do dějin fotbalového Slovácka. Neboť v tento den se náš tým vůbec poprvé představil ve finále Poháru ČMFS.

Teď jsme v netrpělivém očekávání druhého souboje o prestižní trofej. A v rámci naladění se na finálovou vlnu rozhodně není od věci zavzpomínat...

MÁTE V POČÍTAČI VIDEO NEBO FOTKU Z FINÁLOVÉHO ZÁPASU? OZVĚTE SE V DISKUZI POD ČLÁNKEM. RÁDI JE PŘIDÁME...

Vyprodaný Andrův stadion v Olomouci byl za ideálního letního počasí svědkem bitvy, jakou domácí pohár ještě nezažil - 11.251 diváků je totiž historický rekord v návštěvnosti poháru. Slovácko sice ostravskému Baníku podlehlo 1:2, ale i tak se zápas navždy zapsal do paměti všech, kteří ochutnali tu famózní atmosféru.

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 1:2 (0:0)

Branky: 90.+1 Dostálek - 54. Metelka, 88. Papadopulos.

Rozhodčí: Šedivý - Filípek, Petřík. ŽK: Zb. Pospěch, Palinek, Procházka - Látal, Magera, Staněk. Diváci: 11.251.

Slovácko: Drobisz - Němčický (46. Procházka), Rajnoch, Pavlík, Palinek - Dostálek, Polách - Ivana (72. Ordoš), Jarolím, Malár (79. Filipský) - Zb. Pospěch. Trenér: Molnár.

Ostrava: Raška - Látal, Besta, Klimpl, Tomašák - Zd. Pospěch, Staněk, Bystroň, Metelka (90. Drozd) - Magera, Slončík (85.
Papadopulos). Trenér: Jarabinský.


Dobrý den s Kurýrem (23. 5. 2005): Padne v Olomouci rekord?

Akce, která nemá v dějinách českého a nejspíš i evropského fotbalu obdoby. Tak lze označit invazi slováckých fanoušků na finále Poháru ČMFS do Olomouce, kde se 1. FC Slovácko v úterý 31. května od 18 hodin střetne s loňským mistrem Baníkem Ostrava.

Do Olomouce se chystá 55 autobusů. "Podle všeho by se mělo jednat o evropský s rekord, který dosud drželi fanoušci anglického klubu Exeter City z regionální soutěže. Na pohár do Manchesteru vy pravili dvaapadesát autobusů," upozorňuje na pořádnou zajímavost Pavel Trubačík z FanClubu Slovácko.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že anglický reekord by měl za týden padnout.

"Zájem lidí je skutečně enormní. Navíc se hlásí fanoušci ze všech koutů regionu. Nejen z celého okresu, ale i z Hodonínska, Kyjovska, Napajedel či Morkovic," všiml si Trubačík.

Aby si fanoušci mohli co nejlépe vybrat, odkud se vydají dobýt Olomouc, uveřejňujeme na str. 21 seznam lídrů jednotlivých autobusů, kontakty na ně, i města, odkud budou odjíždět.

Spousta lidí se na finále chystá vlastním autem, i pro ně jsme na str. 21 připravili vše důležité.

Autor: Radek Štěrba
 

Právo (25. 5. 2005): Fotbaloví fandové Slovácka prý vytvoří evropský rekord

Největší autobusový přesun fanoušků v dějinách fotbalové Evropy. Tak mluví příznivci prvoligového klubu z Uherského Hradiště o akci, kterou chystají na příští úterý. Do Olomouce, kde I. FC Slovácko odehraje finále Poháru ČMFS s ostravským Baníkem, se vydá 55 autobusů s fandy uherskohradišťského týmu.

„Pokud vše klapne, měl by to být skutečně evropský rekord. Zatím ho podle nás drží fanoušci anglického regionálního klubu Exeter City, kteří na pohárové utkání do Manchesteru vypravili dvaapadesát autobusů,“ tvrdí Pavel Trubačík z FanClubu Slovácko. A protože fandové velkých evropských klubů se přepravují většinou letecky, může v úterý skutečně padnout rekord.

Pro příznivce ze Slovácka jsou přichystány čtyři tisíce vstupenek, zakoupit si je mohou přímo v Uherském Hradišti při středečním ligovém utkání s pražskou Spartou nebo ve čtvrtek a v pátek od 16 do 18 hodin. „Měli by to udělat i ti, kteří se na finále chystají individuálně autem nebo vlakem. Přímo na místě už to může být složitější,“ řekl Trubačík.

Podobný hromadný přesun fotbalových fandů zažívalo Slovácko naposledy v roce 1990; klub z Uherského Hradiště tehdy hrál pohárové finále s pražskou Duklou v Hodoníně.

Autor: Marek Tvrdoň

Slovácké noviny (28. 5. 2005): Fanoušci Slovácky hodlají překonat rekord

Pětapadesáti autobusy se vydají fanoušci fotbalového klubu 1. FC Slovácko na finále Poháru ČMFS s úřadujícím českým mistrem Baníkem Ostrava, který se bude hrát v úterý 31. května od 18 hodin v Olomouci.

Hanácká metropole tak zažije invazi, která nemá nejen u nás, ale i v Evropě obdoby. Měl by tím padnout nejméně evropský rekord. Víc fotbalových fanoušků se najednou autobusem v Evropě nepřepravovalo. "Dosud drželi primát fanoušci regionálního anglického klubu Exeter City, kteří jeli na pohárový zápas do Manchesteru dvaapadesáti autobusy," říká zástupce FanClubu Slovácko Pavel Trubačík.

Pro příznivce slováckého klubu byly připraveny na čtyři tisíce lístků, peklo bude mít na Andrově stadionu vyhrazeno zastřešenou tribunu VYCHOD. Koupit lístky už v Uherském Hradišti by si měli i fanoušci, kteří pocestují vlakem nebo vlastním autem. Sehnat lístky až v Olomouci bude totiž hodně složité.

Autobusy s fotbalovými fanoušky budou vyjíždět ze všech koutů Slovácka. Jen namátkou z Uherskohradišťska, Brodska, Veselska či Kroměřížska. Konkrétní nástupní místa se zájemci dozví na telefonním čísle 777 835 474 (p. Trubačík), na němž se také mohou k zájezdu přihlásit.

Fanoušci 1. FC Slovácko patří v Gambrinus lize mezi nejslušnější i nejpočetnější. Průměrná domácí návštěva 4908 diváků je před posledním kolem řadí na třetí příčku tabulky.

Autor: fc


iDNES.cz (30. 5. 2005): Slovácko nechce, aby finále řídil Šedivý

Slovácko protestuje proti nominaci rozhodčích na úterní finále domácího poháru, v němž nastoupí v Olomouci proti Ostravě. K zápasu, jehož vítěz si vybojuje účast v hlavní soutěži Poháru UEFA, komise rozhodčích fotbalového svazu nasadila Milana Šedivého. Ten je namočen v korupční aféře, jeho případ ještě nebyl uzavřen.

"Rozhodčí Šedivý je pro nás nedůvěryhodná osoba. Je zapleten v korupční aféře a jeho kauza nebyla dosud došetřena!" napsal Rudolf Baránek, ředitel Slovácka. Dopis zaslal Jaroslavu Melicharovi, šéfovi komise rozhodčích. "Žádám Vás o takovou nominaci hlavního rozhodčího, která by skýtala naději, že utkání bude řízeno spravedlivě."

Přestože se jeho telefonické hovory se žižkovským manažerem Ivanem Horníkem staly díky vzájemnému oslovování „Milánku“ a „Ivánku“ velmi známými, zprofanovaný sudí píská v lize jeden zápas za druhým. V letošním ročníku řídil v lize dvacet zápasů. Šedivého nominace na zápasy je skandální: přinejmenším morálně nečistý muž dál diskredituje fotbal.

Šedivého případ by se měl v nejbližší době dostat před disciplinární komisi. Ale šéf komise rozhodčích Melichar nevidí žádný důvod, proč by měl nominaci rozhodčích měnit.

"Pan Šedivý není trestně stíhán a ani proti němu nebylo vedeno disciplinární řízení," řekl Melichar pro agenturu ČTK.

Finále Poháru ČMFS se hraje v úterý 31. května od 18 hodin v Olomouci. Utkání přímo nepřenáší žádná televize.

Autor: Miloslav Novák

Dobrý den s Kurýrem (30. 5. 2005): V úterý na zápas roku

Celé Slovácko je na nohou. Prvoligovým fotbalistům se podařilo i přes dvanáctibodový odečet zachránit nejvyšší soutěž i pro příští sezónu a již zítra je čeká sladký bonbónek - na takřka zaplněném Andrově stadionu v Olomouci se postaví loňskému mistru Baníku Ostrava v souboji o Pohár ČMFS, jehož vítěz získá právo startu v prestižním evropském Poháru UEFA.

"Doufám, že vrchol sezóny zvládneme, bylo by to překrásné zakončení sezóny," přeje si slovácký útočník Vladimír Malár, který středeční brankou proti mistrovské Spartě Praha pojistil udržení soutěže. Bývalý slávistický hráč už v sešívaném dresu ochutnal radost ze zisku poháru. "Zatímco v pražských klubech je nějaký ten titul skoro samozřejmostí, pro nás je to velký svátek," dodává.

I z Malárovy rodné vísky, Hrušek u Břeclavi, se chystají tamní fotbaloví nadšenci na finále poháru vypravit autobus. "Vážně? O tom nic nevím. No každopádně budu za jejich podporu rád," byl z informace viditelně překvapen slovácký střelec. Autobusový zájezd připravují i rodiče a kamarádi Petra Filipského z Jihlavy a strýc zraněného Jana Nezmara z Hlavnice u Opavy.

Tři autobusy rodinných příslušníků jsou však jen kapkou v moři pětapadesáti autobusů, které z celého slováckého regionu vypravuje FanClub Slovácko. Překonán by tak měl být dosavadní evropský rekord. Jízdenky do autobusů i vstupenky na zápas je možné ještě dnes zakoupit v pokladnách hradišťského stadionu.

Olomouc zažije v úterý skutečné oslavy fotbalu. Nejen, že do hanácké metropole zamíří až čtyři tisíce příznivců slováckého celku, i Baník, vyhlášená bašta fanoušků, očekává mohutnou podporu. Pořadatelé však garantují úplné zajištění bezpečnosti.

"Rozhodně nemějte obavy. Připraveno bude 750 policistů, 250 členů pořadatelské služby, dohlížet budou helikoptéry, jízdní policie i vodní děla," uklidňuje nedůvěřivé Daniel Macho, tiskový mluvčí fotbalového svazu.

Fotbalisté se budou na finále připravovat ode dneška přímo v dějišti, fanoušci plánují odjezd autobusů v úterý kolem patnácté hodiny. Vybaveni budou kšilty proti slunci od brodského Pivovaru Janáček, partnera výpravy FanClubu na Hanou, které budou zároveň sloužit jako poukázka na pivo při následných mohutných oslavách na hradišťském Masarykově náměstí, při kterých poteče pivo doslova proudem, či v restauraci Koruna.

Slovácko může v sobotu vstoupit do pohárové Evropy, buďte při tom.

Autor: Radek Štěrba


Dobrý den s Kurýrem (30. 5. 2005): Na finále chce Nezmar i se zlomeným žebrem

V letošní sezóně se svého příjmení moc nedrží. Na paty se mu lepí smůla v podobně častých zranění. Brzy osmadvacetiletý útočník 1. FC Slovácko Jan Nezmar si finále poháru nezahraje, po zápase se Spartou totiž skončil v nemocnici. V neděli již odpočíval doma, ve svém zlínském bytě čekal odpolední návštěvu spoluhráčů.

* Co se vlastně stalo?
"Úplně přesně to nevím. Po vzdušném souboji s Martinem Haškem jsem skončil na zemi, ačkoliv jsem klečel, snažil jsem se bojovat o míč, čehož si údajně sparťan Sivok všiml pozdě, nestihl zabrzdit a šlápl na mě."

* Mezi lidmi se spekuluje, zda v tom od Sivoka nebyl úmysl. Je to bývalý hráč Budějovic, které se s vámi na dálku bily o záchranu.
"Pevně věřím, že v tom nic takového nebylo."

Jak jste po střetu dopadl?
"Jedno žebro zlomené, dvě naštípnutá. Navíc jsem měl od žebra i rozříznutou plíci, moc krve jsem v ní ale naštěstí neměl. Přes noc jsem byl v nemocnici, druhý den mě i díky přímluvě klubového doktora pustili domů."

* Jak dlouho byste se měl léčit?
"Záležet bude na rychlosti hojení, ale odhad je tak čtyři týdny. Zlomené žebro se léčí pouze klidem, ničím jiným."

* Vy máte letos na zranění skutečně smůlu.
"Teď jsem měl dost času na přemýšlení, a tak jsem rozmýšlel nad celou sezónou. Jen co jsem se dal do kupy po jednom zranění, hned přišlo další. Ani jsem se nestihl pořádně rozehrát. Na druhou stranu asi jednou taková sezóna přijít musela. Třeba v Liberci jsem odehrál snad sto dvacet zápasů bez jediného problému."

* Z Hlavnice, vaší rodné opavské vísky, měl být na finále vypravený autobus. Pojede i za těchto okolností?
"Zdá se, že ano. Se strýcem, který jej organizuje, jsem mluvil hned ve čtvrtek, a on říkal, že zájezd bude, mezi lidmi je o finále velký zájem. O to víc mě mrzí, že o tak velkou podporu přijdu."

* Jak budete sledovat zápas vy?
"Věřím, že se můj stav do úterý zlepší natolik, abych mohl do Olomouce taky vyrazit. Kdyby se ale hrálo dnes, tak bych nejspíš byl s Olomoucí ve spojení jen přes telefon. Zatím mě to totiž ještě hodně bolí."

Autor: Radek Štěrba

Mladá fronta DNES (31. 5. 2005): Fanoušky Slovácka čeká rekordní kulový blesk

Takřka čtyři tisíce fanoušků FC Slovácko chtějí dnes v Olomouci spatřit na vlastní oči svůj tým ve finále domácího poháru proti Ostravě. Polovina z nich pojede autobusy. Podle některých informací tak bude překonán světový rekord v počtu autobusů, které se vydaly za pohárovým zápasem.

Rekord dosud držel anglický regionální klub Exeter City. Jeho přiznivci vážili cestu do Manchesteru 52 autobusy.

"Je to tak. Odhaduji, že naplníme ještě o tři autobusy víc. Kontaktním osobám se totiž hlásí další a další zájemci," uvedl technický manažer slováckého klubu Marek Jurák.

Zájemci o svazem poskytnutou kvótu vstupenek ještě v pondělí v podvečer obléhali pokladny uherskohradišťského stadionu.
"Vyměnil jsem si v práci na poslední chvíli směnu, takže jedu," svěřil se jeden ze šťastných majitelů vstupenky.

Podle obchodního manažera klubu Patrika Bazaly měl celou organizaci autobusového rekordu na starosti Fan Club Slovácko. Vedení fotbalového klubu naopak nezapomnělo na sponzory a čestné hosty.

„Fandit přímo v hledišti olomouckého stadionu bude i vedení města. Pozván je i hejtman Zlínského kraje,“ dodal Bazala.

Podle zástupce vedení Fan Clubu Zdeňka Zemánka vyrazí autobusy s příznivci slováckého klubu i z jiných částí republiky. "Jeden vyjede dokonce z Prahy, další z Jihlavy, Hrušek na Břeclavsku nebo Opavy. Jádro pochopitelně spadá na Slovácko," uvedl jeden z hlavních koordinátorů.

Nejvíce autobusů z plánovaných pětapadesáti poskytl uherskohradišťský podnik ČSAD. "Řidiči přivezou ranní směny z práce, vymění se za volantem a vyrazí na Olomouc. Z naší strany pojede přibližně dvacet autobusů," uvedl náměstek Ivan Kallus, který prý už zažil větší "stěhování národů" na začátku předcházejícího desetiletí. "Čeští turisté tehdy brali útokem Itálii. Desítky autobusů naráz vyjížděly i ze slováckého regionu. Takže nás zítra těžko něco překvapí."

Mezi fanoušky si akce získala přezdívku kulový blesk podle populárního filmu dvojice Svěrák-Smoljak. V každé vesnici se našla z řad fandů kontaktní osoba, která podchytila zájemce o zájezd. Vedle zpráv na webové stránce Slovácka přišly ke slovu i tradiční způsoby šíření informací.

„Kdo jel na ligu, vyzvedl plakáty a těmi polepil obec. Nebo je umístil v hospodách. Zareagovaly i místní zpravodaje a rozhlasy," doplnil Zemánek.

Podle Jaroslava Strnada ze Starého Města věří fandové, že se z Olomouce budou vracet s veselou. „Poslední noc jsem nemohl ani zamhouřit oka. Věřím, že budeme po návratu slavit v Hradišti až do rána,“ svěřil se fanoušek.

Jako pozitivní vnímá atmosféru spojenou s utkáním i vedoucí oddělení komunikace vnějších a vnitřních vztahů fotbalového svazu Daniel Macho. „Jsme rádi, že se pohárovému finále vrací důstojnost, která mu náleží,“ reagoval i na aktivitu slováckých fanoušků.

Těm byla vyhrazena celá jižní část Androva stadionu. Na pořádek v Olomouci dohlédne 750 policistů a 250 pořadatelů. Připraveny jsou i helikoptéry, oddíly jízdní policie a vodní děla.

Autor: Zdeněk Matyáš

Mladá fronta DNES (31. 5. 2005): Věříme si, říká stoper Pavlík

Fotbalisté Slovácka rozhodli tři pohárová utkání v penaltovém rozstřelu. Dvakrát u něj úspěšně asistoval stoper Petr Pavlík, jednou ho nebylo potřeba. Pokud dnešní olomoucké finále s Baníkem Ostrava skončí po 90 minutách nerozhodně, znovu bude připraven pokořit soupeřova gólmana nekompromisní střelou z deseti metrů.

"Penalty jsme trénovali, ale v našich silách je rozhodnout zápas v normální hrací době," tvrdí Pavlík. "Kdyby se kopaly, asi bych opět byl mezi pěti vybranými střelci," dodal.

Má pohárové finále favorita?
Všichni favorizují Ostravu, tak je v tom necháme.

Co bude na Ostravu platit?
Hlavně musíme hrát zodpovědně zezadu a neinkasovat. Kluci vepředu se o nějaký gól postarají.

Většina vašich spoluhráčů v sobotu odpočívala, vy jste v Mladé Boleslavi odehrál 60 minut. Nebudou vám chybět síly?
Podle původního plánu jsem měl v poločase nahradit Rajnocha. Ale zranil se Švejnoha, tak jsem šel na hřiště dřív. Myslím si, že to nebude mít žádný vliv, cítím se v pohodě.

Do Olomouce se chystají davy vašich fanoušků. Cítíte jejich podporu?
Určitě. Sejdou se dva mančafty, kteří mají jasně nejlepší diváky v lize. Nás poženou za historickým úspěchem, chceme je potěšit.

Autor: Tomáš Železník

iDNES.cz (31. 5. 2005): Pohár ve strhujícím finále získala Ostrava

Dva góly po přestávce rozhodly strhující finále Poháru Českomoravského fotbalového svazu mezi Slováckem a Ostravou. Na zaplněném Andrově stadionu v Olomouci se o vítězství ostravského mužstva postarali překvapivou lobovanou střelou Metelka a technickým pokusem střídající Papadopulos. Slovácko už dokázalo jen snížit na konečných 1:2.

Celkově lepší Baník vyhrál zaslouženě, přičemž jednoznačně navrch měli i jeho fanoušci.

"Dávno jsem neviděl, aby pohárové finále mělo tak skvělou kulisu," pochvaloval si ostravský trenér Jozef Jarabinský a pochválil i úroveň fotbalu: "Byla to zajímavá a dramatická podívaná až do úplného závěru."

Ve znamenité fotbalové atmosféře, kterou by první liga mohla jen závidět, se do sebe oba soupeři zakousli ze všech sil od úvodních minut.

V začátku se víc prosazovali ostravští fotbalisté, kteří si vytvořili územní převahu. Jejich soustředěný nápor vyvrcholil hlavičkovým pokusem Klimpla a Staňkovou dorážkou, ale v těchto okamžicích se vyznamenal pozorný brankář Drobisz.

Potom už Slovácko začalo nájezdy oplácet, hrálo se v ostrém tempu nahoru, dolů, v každé chvíli bylo na co se dívat.

A v jednom kuse se ozývalo mohutné povzbuzování obou zaplněných postranních tribun.

Baníček, Baníček - burácela jedna strana hlediště.

Ef cé Slovácko, ef cé Slovácko - oplácela druhá.

Po čtvrthodině centroval z pravé strany ostravský veterán Slončík a Metelka pár metrů před Drobiszem jen o krok nedosáhl.
Po chvíli může nasadit k sólu Malár ze Slovácka, ale o míč přišel a následovat ostravský protiúder. Bleskurychlý Zdeněk Pospěch zatáhl míč po pravém křídle, odcentroval, ale míč opět jen těsně minul nabíhající Mageru se Slončíkem.

Ostravští byli v ofenzivě nebezpečnější, což názorně ukázala 28. minuta. Bystroň nádherným pasem vyslal Slončíka, ale tomu v sólovém nájezdu chyběla rychlost a vracející se Pavlík mu stačil míč skluzem vypíchnout. A hned vzruch na opačné straně, po chybě ostravského Tomašáka střílí bez přípravy Ivana, tečovaný míč končí rohem.

Žádný ze soupeřů netaktizuje, oba se ženou za gólem. Když se pak z dobré pozice netrefí ostravský Bystroň, fanoušci z Bazalů rozvinou transparent s mapou Česka, na níž jsou všechna města označena nápisem Baník. My jsme doma všude - hlásá vedlejší plakát.

Pět minut před přestávkou střílí Tomašák do náruče připraveného Drobisze, poté se dostává ke střele Malár a teď se musí hodně natahovat ostravský gólman Raška.

Asi nejblíž ke gólu měl v prvním poločase ostravský Bystroň, jenže jeho pokus ze šesti metrů zázračnou robinzonádou vyrazil Drobisz.

Boj se nedlouho před přestávkou viditelně přiostřil, na což doplatili žlutými kartami Zbyněk Pospěch s Palinkem.

Sympatická fotbalová bitva pokračovala ve stejném duchu i ve druhé půli, útočné nájezdy se střídaly na obou stranách.

Ostravská tribuna pak vybuchla gejzírem nadšení v 54. minutě. Obranu Slovácka i jejího gólmana Drobisze překvapil prudkou lobovanou střelou Metelka - brankář se jen bezmocně ohlédl, jak míč plachtí do jeho sítě...

Napětí v diváckém sektoru Baníku polevilo, takže moravští fanoušci měli čas i na radu delegátům blížící se valné hromady. Rozvinuli nápis: MOKRÝ KOŠTĚ ŠPATNĚ METE, VOLTE HAŠKA, NEBLBNĚTE!

Po vedoucím gólu Ostravští hru zklidnili, vzadu soupeře nepustili do žádné vážnější akce a přitom stačili pokračovat v promyšlené nátlakové hře. Míč byl častěji na jejich kopačkách i na polovině Slovácka, což v řadách příznivců Baníku vyvolávalo neustálé bouře nadšení.

Týmu z Uherského Hradiště pak už nepomohlo ani dvojí střídání, ostravští fotbalisté nejtěsnější náskok spolehlivě kontrolovali a dvě minuty před koncem přidal jejich druhý gól střídající Papadopulos. Za Slovácko pak už jen snížil Dostálek.

Po závěrečném hvizdu se tak Ostrava mohla radovat nejen z domácí trofeje, ale navíc i z postupu do zářijového prvního kola Poháru UEFA.

"Nebyli jsme horší než vítězové, ale mám pocit, že nás tady někdo nechtěl vidět, tak jako nás nechtěl vidět ani v lize," postěžoval si neurčitě Ladislav Molnár, trenér Slovácka. Na dotaz, z čeho pramení tato jeho ukřivděnost, uvedl: "Pokud vám pocit zklamání po prohraném finále připadá jako ukřivděnost, tak budiž, jsem ukřivděný. Mám svůj pohled na utkání, který po prohře nikdy nemůže být objektivní."

Konkrétně se zmínil jen o špatném metru rozhodčího při posuzování důrazného přístupu ostravských hráčů k osobním soubojům. K zápasu Molnár řekl: "Udělali jsme pár chyb, za které jsme zaplatili. Škoda druhého gólu, jinak to mohlo být ještě dramatičtější."

Autoři: Jaromír Novák, Jaroslav Beránek

iDNES.cz (31. 5. 2005): Moravské finále mělo skvělou atmosféru

Bylo to pohárové finále, jaké znají v Německu nebo v Anglii, jeden z vrcholů domácí fotbalové sezony! Moravský souboj Baníku se Slováckem prozíravě přesunutý z Prahy do Olomouce snesl všechny parametry velkého fotbalu. Zápas měl strhující atmosféru, hrálo se s velkým nasazením, a to všechno zarámovali fantastičtí fanoušci obou mužstev.

"Chtěl bych svoji medaili věnovat fanouškům," řekl ostravský trenér Jozef Jarabinský. "Viděl jsem hodně finálových zápasů, ale takovou kulisu nepamatuji."

Ostravští fanoušci měli v Olomouci převahu, ale ani diváci ze Slovácka se nemají za co stydět. V boji s přesilou se drželi statečně a v pozápasové euforii to ocenili hráči obou týmů. Něco takového se na stadionech často nevidí. Hráči Baníku, už oblečeni do vítězných triček s nápisem "FCB, vítěz Poháru ČMFS" přiběhli k sektoru soupeřových vlajkonošů a tleskali jim. Fanoušci přitom skandovali: "Morava! Morava!"

Český pohár prožíval moravské finále. Moravské (resp. moravskoslezské) týmy se utkaly na neutrální moravské půdě, před zápasem rokovala moravská komora fotbalového svazu a po finále předával vítězům pohár místopředseda za Moravu Pavel Mokrý.

"Kam se hrabou všechny pražské týmy a jejich Strahovy," rozplýval se nad kulisou Richard Dostálek, záložník Slovácka.
Také další fotbalisté chválili rozhodnutí přesunout utkání z Prahy na Moravu. "Zaplaťpánbůh, že to někoho napadlo. Teď aspoň všichni viděli, jak Morava fandí fotbalu," poznamenal Vladimír Malár.

Hráči poraženého týmu si po utkání došli pro medaile jako první, ale ani pak se jim ze hřiště nechtělo. Posedávali na trávníku, zdravili se s diváky a sledovali korunovaci soupeře. "V takové atmosféře se nehraje každý den," poznamenal Lukáš Jarolím. "Jen je škoda, že to nemohli vidět diváci v televizi."

Ostravský kapitán Radoslav Látal se na Andrově stadionu cítil obzvlášť skvěle. Z Olomouce totiž pochází, takže kromě fanoušků z Ostravy měl na své straně i spoustu domácích. "Klukům jsem říkal, ať se na zápas těší. Že je tady dobrý stadion a přijedou za námi fanoušci. To se potvrdilo. Dorazili a byli skvělí," liboval si Látal.

Pětatřicetiletý vicemistr Evropy z roku 1996 připustil, že to mohl být poslední zápas jeho kariéry. "V Německu jsem se loučil vítězstvím v poháru, teď se nabízí opakování. Rozhodne se v pátek," prozradil Látal.

Ostravané se s olomouckým trávníkem dlouho nemohli rozloučit. "Diváci nás nechtěli pustit. I když jich nechodí tolik jako loni, pořád jsou ze všech nejlepší," rozplýval se Radoslav Látal.

Autoři: Jaromír Novák, Jaroslav Beránek

Mladá fronta DNES (1. 6. 2005): Kameraman Nezmar zůstal na tribuně

Útočník Jan Nezmar ze Slovácka zažil už spoustu výjimečných zápasů. Třeba v libereckém dresu, když severočeský tým usiloval o titul nebo když zkoušel vyřadit v předkole Ligy mistrů slavný AC Milán. Ale pokaždé byl u toho, na hřišti. Finále domácího poháru prožíval v nezvyklé roli. Kvůli zlomenému žebru zůstal jen na tribuně.

"Jsem nervózní jako blázen. Člověk by chtěl, ale dobře ví, že to nemůže ovlivnit. Je to šílené," poznamenal Nezmar krátce před zápasem, kdy v kabině navštívil spoluhráče a povzbuzoval je.

První poločas strávil na tribuně. Sedl si vedle svého otce a fandil Slovácku. "Byly to nervy. Klepal jsem se jako osika," pousmál se Nezmar.

V přestávce se přece jen přesunul na zelený trávník. Na hřiště pochopitelně nevyběhl, ale zůstal na lavičce. V ruce měl videokameru a pro klubový archiv nahrával zajímavé záběry ze zákulisí.

"Dostal jsem speciální úkol," podotkl Nezmar, který se zranil minulý týden v souboji se Spartou. Předčasně pro něj skončila sezona, v níž ho trápila neuvěřitelně dlouhá řada zranění. "Už ani nepočítám, kolik jich bylo," dodal útočník.

Autor:
Tomáš Železník
 

Mladá fronta DNES (1. 6. 2005): Všichni jsme zklamaní, řekl Pavlík

Zklamání. Tak by se daly jedním slovem popsat pocity hráčů Slovácka po úterním finále poháru. Bezprostředně po zápase zkroušeně odmítali žádosti o rozhovor, kolem novinářů procházeli se sklopenými hlavami. "Nechci to hodnotit s horkou hlavou," zareagoval jen stoper Petr Pavlík.

Kde jste finále ztratili? V čem byl mezi vámi a Baníkem ten největší rozdíl?
Jak říkám, nechci to hodnotit s horkou hlavou, ale myslím si, že rozhodčí Šedivý Baníku hodně pomohl. I my hráči jsme z toho měli obavy už před zápasem.

Nezakřikli jste výhru tím, že jste už předem organizovali oslavy na uherskohradišťském náměstí?
Ale to nebyla předčasná sláva. My jsme se především zachránili v lize, i když šli všichni proti nám, nikdo nám tu záchranu nepřál. Ale my jsme ten dvanáctibodový odpočet zvládli, což by dokázal jen málokterý mančaft v lize. Když jsme nasbírali dvanáct bodů, byli jsme na nule, kdežto ostatní měli náskok. Ale uhráli jsme to a předváděli jsme i docela pěkný fotbal.

Jako ve finále poháru...
Bylo to pěkné utkání i se skvělou kulisou, ale bohužel se smutným koncem.

Zmínil jste diváky. Určitě vám pomohlo, že se hrálo v Olomouci.
Je to tak. Lidé na Moravě žijou fotbalem mnohem víc než v Čechách. A v Olomouci se to jen potvrdilo.

Nevyhráli jste, ale pojedete i tak za fanoušky slavit na náměstí?
Jsme sice zklamaní, nebude to takové, jako kdybychom vyhráli, ale pokud tam nějací budou, určitě s nimi konec sezony oslavíme.

Autor: Pavel Grossmann


Mladá fronta DNES (1. 6. 2005): Finále? Všechno musí jít stranou

Sto padesát příznivců 1. FC Slovácko od školáků až po zralé důchodce ze Starého Města si dalo sraz před třetí odpoledne u školy na hlavní třídě. Místo dobře znají, vždyť odtud vyrážejí na ligová utkání na cizích stadionech.

Hlavní organizátor staroměstské větve Jaroslav Strnad se v posledních dnech nezastavil.  „Pořád samé telefony, dotazy na vstupenky, zkrátka starostí nad hlavu. Ale být u historické akce, to holt člověk musí něco vydržet,“ svěřil se.

Odjezd zprvu probíhal jako po másle. První autobus obsadilo tradiční jádro fandů. Například Petr Bureš si liboval, že stihl práci a teď už může myslet jen na fotbal. „O ničem jiném jsme s chlapama stejně poslední dny ani nemluvili,“ přiznal zapřísáhlý příznivec Slovácka.

Kamarádky Renata, Zuzka a Veronika stihly kromě fotbalu při čekání probrat i Veroničinu čerstvou maturitu. „A teď to ještě oslavit s fotbalistama,“ zasnila se úsměvavá blondýnka.

Sotva první tři autobusy vyjely od chodníku, ozvaly se bojové pokřiky a chorály. Zbylý hlouček na trávníku před školou odpovídal a vyhlížel svého dopravce. Jenže nikde nic. Před čtvrtou hodinou už všichni znejistěli.

„Tak snad abychom začali stopovat auta,“ povzdechla si Zdenka Hašová. Její manžel a syn Roman zjišťovali u šéfa akce podrobnosti.

„Už jede, vezl děti ze zoo a jedno se mu tam poblinkalo. Musel uklízet, aby nám to tam nesmrdělo,“ vysvětloval Strnad, proč řidič dorazí s citelným zpožděním.

O čtvrt na pět, necelé dvě hodiny před výkopem, poslední staroměstský autobus konečně vyrazil na spanilou jízdu. Ve chvíli, kdy tři předchozí už vjížděly na předměstí Olomouce.

Lehce patrná nervozita, zda řidič dorazí včas, se mísila s vírou v úspěch fotbalistů ze Slovácka. Rozléhaly se bojové pokřiky Synot do toho! či Pohár bude náš!

V Kudlovicích na návsi se naráz sjely čtyři fotbalové autobusy. Na chodníku čekalo na své adresáty snad třicet přepravek s láhvemi pěnivého moku. „To je ono!“ začali skandovat příznivci dobrého fotbalu a piva.

Cesta rychle ubíhala, řidič se poctivě snažil smazat časové manko. Jeden z fandů usnul a neprocitl, ani když šéf Jaroslav Strnad na předním sedadle přes mikrofon vytrvale burcoval osazenstvo.

V pauzách mezi zpěvem a skandováním vysvětloval také choreografií fanouškovského kotle Slovácka. „První minuta, kartón číslo jedna nad hlavu. Minuta šestačtyřicátá, kartón číslo dva. Pět minut před koncem, v případě našeho vedení, přijde na řadu trojka. Nezapomeňte se snažit, ať si netrhnem ostudu,“ vysvětloval trpělivě.

Před půl šestou vjel úplně poslední staroměstský autobus plný natěšených fanoušků na olomoucké předměstí. Mnozí už pokukovali po hodinkách. Úsměv na tvářích všem pohasl, když u tržnice padli do několikasetmetrové kolony.

Sedmdesátiletá věrná fanynka a pravidelná pořadatelka Růžena Pašková jen kroutila hlavou. „Tož já sa tak těším a teď snad uvidím až druhý poločas,“ postěžovala si nejstarší účastnice zájezdu.

„Já snad omdlím, jestli to nestihneme,“ nesl se jiný hlas.

Automobily a vozy městské dopravy tlačili netrpěliví fandové doslova očima před sebou. Někteří se dožadovali vypuštění do ulic s tím, že půjdou pěšky.

Náznak rebelie skončil tři minuty před začátkem utkání kousek od Androva stadionu. Osazenstvo autobusu číslo 4 se doslova vyřítilo ven a většina z nich sprintem spěchala ke svému sektoru. Ze vzdálených ochozů už zněly naplno bojové chorály obou fotbalových soků. Velké finále mohlo začít ...

Autor: Zdeněk Matyáš

Právo (2. 6. 2005): Fandové mají rekord, ale pohár jim chybí

Patrně vytvořili evropský rekord v autobusovém přesunu fanoušků za svým týmem. Přesto zůstaly v úterý večer příznivcům fotbalistů z Uherského Hradiště tak trochu oči pro pláč.

Jejich tým v olomouckém pohárovém finále prohrál s Baníkem Ostrava a také oni, přestože je na Hanou přivezlo víc než padesát autobusů, v souboji hlasivek podlehli ostravské přesile.

Je úterý krátce po patnácté hodině a parkoviště u uherskohradišťského kina Hvězda se plní stovkami fandů s modrobílými šálami na krku. Brali si dovolenou, prchali ze škol, jen aby podpořili svůj tým.

„Pětapadesát autobusů, to je paráda. Přece není možné, aby kluci s takovou silou v zádech prohráli,“ přemýšlí nahlas Jiří Moštěk.

Přímo v Hradišti to ještě na velkou kolonu nevypadá. Jenže v nedalekých Kudlovicích, kde do autobusů přibudou sponzorské dary spřáteleného regionálního pivovaru, už budí ta šňůra respekt. „Podívej, jaké haló tady z toho lidé mají,“ uculují se šoféři busu, ve kterém jsem se usadil.

Bodejť by se místní nedivili. Ve snaze vyhnout se frekventované cestě na Přerov se kolona na Olomouc vydala po úzkých okresních cestičkách. Tam, kde jindy jezdí spíš cyklisti, je teď hodně těsno. Jenže fandy zvolená trasa zlobí. Sýčkují, že nepřijedou včas.

„To jsme měli jet radši vlakem a v Olomouci jít pěšky,“ zní autobusem. „Jo, a vlítnout tam baníkovcům rovnou do chřtánu,“ připomíná šofér pověst obávaných soupeřových fans.

Půl hodiny před začátkem je kolona v Olomouci. Není to dostačující. Avizovaný policejní doprovod je spíše symbolický, autobusy stojí v zácpách na křižovatkách, dopravní režim kvůli nim nikdo nemění. Fandové jsou nervózní, z autobusů vybíhají až deset minut před výkopem. A hned se stává to, čemu měli policisté zamezit: promíchají se s příznivci Baníku.

Na provokace naštěstí nikdo nemá čas ani chuť. Mužstva už jsou na ploše, když příznivci uherskohradišťského týmu konečně usedají na svá místa. „Nesedíme, fandíme, povzbuzujeme. Slovácko, Slováckóóó,“ vyvolává do megafonu leader Fanclubu Pavel Trubačík.

V řadách pod fanoušky takto lítá celý zápas, z fotbalu asi moc nemá. A fandové jsou neúnavní, bojují s ostravskou přesilou. Nevzdají to, ani když jejich tým prohrává. Do poslední vteřiny věří ve zvrat. A když je konec, jen na chvíli smutně sklopí hlavy. Za tři vteřiny už je zase zvednou a děkují svým hráčům.

A pak přijdou dvě úžasné scény: k fandům z Uherského Hradiště přibíhají hráči Baníku, ukloní se a zatleskají. Stejně jako o půl hodiny později policisté, kteří příznivcům ze Slovácka plácáním do dlaní děkují za spořádaný a nekonfliktní odchod k autobusům. „Prohráli jsme, ale mám z toho báječný zážitek. I z fandů Baníku, byli skvělí,“ přiznává Petr Stavěl už před odjezdem.

U kolony busů to vypadá jako na korze v Uherském Hradišti. Zdraví se tam významný lékař, uherskohradišťský starosta, ředitel úřadu práce, architekt, majitel velké firmy. Slovácká invaze na Hanou skončila kolem půl jedenácté večer. „Tak snad někdy příště,“ loučili se lidé.

Autor: Marek Tvrdoň

Dobrý den s Kurýrem (6. 6. 2005): Jak se jelo pro pohár

U kotelny na hradišťském sídlišti Východ postává v úterý v půl třetí odpoledne hlouček asi dvaceti lidí. Nic neobvyklého, zdálo by se. Až na to, že podobných hloučků postávala ve stejnou dobu v okrese více než stovka.

Fanoušci slováckých fotbalistů se rozhodli překonat evropský rekord a na finále Poháru ČMFS do Olomouce vypravili na pětapadesát autobusů. Stal jsem se jedním ze skoro tří tisíc účastníků mamutího zájezdu.

Velkým překvapením je už samotný autobus. Kroměřížská poznávací značka dává tušit, že sehnat v okrese padesát autobusů je zkrátka nemožné.

Fanoušci se po rychlém nalodění rozdělí na dvě skupiny. Většinou ještě školou povinní mladíci, kteří si ve škole raději vzali „neplacené volno“, zabírají místa vzadu, již odrostlejším příslušníkům střední generace zbývají místa vpředu.

Na jinak opuštěném parkovišti nedává nic tušit, že bychom měli být součástí tak ohromné akce. Vlastně po celou cestu do hanácké metropole jsme tak trochu mimo centrum dění. Jelikož na nás jeden ze členů výpravy čeká v Tlumačově, musíme odbočit z trati a vyhnout se tak Kudlovicím, kde každý autobus obdrží od brodského pivovaru Janáček zásobu zlatavého moku na celou vyčerpávající pouť zdarma.

Atmosféra v autobuse je poklidná, znatelná je nervozita ze zápasu. Za mnou sedící dvojice pohledných dam diskutuje. Téma „jak dopadne utkání“ není nijak neobvyklé, zní celým autobusem.

Ale co to, ženská konverzace přechází do fotbalové taktiky. „Milana Petrželu určitě zase nepostaví, dá tam zase Malára,“ obává se blondýnka. A brunetka jen přitakává: „Toho Molnára by měli vyhodit.“

Na sobě mají, podobně jako drtivá většina spolucestujících, bílé triko, spousta fandů oblékla bílé dresy ze speciální kolekce, vydané před rokem při cestě autobusové jedenáctky do Ostravy.

Tiché švitoření se mění za Kroměříží. Po občerstvovací zastávce v motorestu v Postoupkách se nervozita mění v bojovnou náladu. Autobusem hřmí jeden fotbalový chorál za druhým, zpívají a tleskají téměř všichni. Když zrovna projíždíme nějakou dědinou, lidé se za námi otáčí, mnozí i mávají. Nad hlavami nám krouží policejní vrtulník zajišťující bezpečnou cestu.

Zvolené putování mimo hlavní silniční tah je zdlouhavé, do Olomouce však přijíždíme včas. Zdrží nás sice pravidelná dopravní zácpa poblíž náměstí Hrdinů, půl hodiny však máme k dobru.

Ve městě potkáváme neskutečné množství příznivců soupeře. Červenomodrá šála Baníku Ostrava je omotána snad na každém druhém kolemjdoucím.

Už při vysednutí z autobusu se přívrženci obou táborů promísí. Obavy z konfliktů jsou však tentokrát zcela liché. Fanoušci se společně fotí, vyměňují si šály, „štengrují“ se, čí miláčci dnes vyhrají.

Zápas je dlouhou dobu vyrovnaný. Na hřišti. V hledišti mají přeci jen převahu Ostravané. Obsadili majestátní pětitisícovou tribunu za bránou, spousta jich je i na ostatních tribunách vyprodaného Androva stadionu. Ani slováčtí fandové se však nenechávají zahanbit. Doslova mrazí, když po závěrečném hvizdu rozhodčího deset tisíc přítomných společně skanduje „Morava, Morava“.

Loňský mistr z ostravských Bazalů se mohl po utkání radovat ze zisku poháru. Zvítězil 2:1 a od léta jej čeká evropský Pohár UEFA. Smutek na tvářích slováckých hráčů nebo jejich příznivců však dlouho nevydržel. Nejdřív se změnil ve zmatenost a nespokojenost. To když do té doby perfektně spolupracující policisté odmítli pustit autobusy do blízkosti stadionu a fanoušci tak museli absolvovat cestu k více než kilometr vzdálené právnické fakultě, u níž karavana pětapadesáti vozů očekává příchod cestujících.

Nakonec se však přeci jen slaví na hradišťském Masarykově náměstí. Více než stovka fanoušků se veselí spolu s hráči z obrovského úspěchu - hráči dokázali udržet nejvyšší soutěž a navíc si zahráli finále českého poháru. Žádný slovácký klub nedokázal ve fotbale víc. Z poháru za druhé místo - tedy spíš z jakési nádoby, která oslavy vydržela - se pije všelicos. Nápoje z hroznů, chmele, švestek, hrušek a snad i banánů.

Hráči spolu s fanoušky. Jako správný tým...

Autor: Radek Štěrba

Z finálového zápasu přinášíme také sestřih + atmosféru na stadionu. Bohužel se podařilo sehnat pouze záznam z klubové kamery, která nebere ohledy na chorea a dění na tribunách… Za video-úlovky z vašich archivů proto budeme velice vděčni.

SESTŘIH ZÁPASU PROTI BANÍKU

This text will be replaced

FANOUŠKOVSKÝ SESTŘIH

This text will be replaced

 

Jméno Heslo
text
pristi
 Další články:
24.05.2009, neděle, 13:24 - Kouzlo strahova - jaké máme místa a info k předprodeji...
23.05.2009, sobota, 20:20 - DALŠÍ MOŽNOST: Zpáteční jízdenka jen za 180 korun!
23.05.2009, sobota, 09:06 - Mazura: Ve Fulneku nesmíme nic podcenit
22.05.2009, pátek, 12:12 - Formánek: Mrzelo by mě, kdybych přišel o vrchol kariéry
21.05.2009, čtvrtek, 20:36 - Další informace pro účastníky finále
* Novější články * * Přidat komentář * * Vytisknout článek * * Odeslat článek * * Starší články
© 2007 Copyright fcslovacko.com & VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., iDNES a MF Dnes, Kurýr, Deník Sport a Slovácké noviny.
Všechna práva vyhrazena - publikování nebo šíření obsahu stránek bez písemného souhlasu je zakázáno
FCSlovacko.cz - Fanshop - FanaticosFCS - FCS - ženy
FOTO J.A.M. - Chraňme zeleň! - Úklidovka UH - Zvířecí nebe
přidat k oblíbeným - nastavit jako domovskou stránku
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace