*
DNES
Rozhovory | Slovácko - Plzeň
13.04.2024
Z PLOCHY | Tomáš Břečka po zápase v Hradci Králové
13.04.2024
TISKOVKA | Vlastimil Daníček po zápase v Hradci Králové
13.04.2024
TISKOVKA | Martin Svědík po zápase v Hradci Králové
11.04.2024
Rozhovory | Hradec - Slovácko
 
Jméno:   Heslo:  
 
*
Registrujte se v mapě fanoušků!
V mapě je celkem 979 fanoušků
*
Poslední články:
07.11.2019, čtvrtek, 08:00
Limitovaná edice mikin FCS JEDEN KRAJ - JEDEN KLUB
17.07.2019, středa, 13:03
Poslední možnost nákupu permanentek do Sektoru B3
14.01.2019, pondělí, 13:01
Do nového roku s novou bundou Sektor B3!
Poslední článek v blogu:
30.10.2020, pátek, 11:02
1. FC Slovácko získalo vý...
Poslední video
18.02.2020- Fanoušci v zápase proti Baníku
Poslední fotogalerie
05.02.2016- Fanaticos Cup 2016
*
10.04.2024
Fanoušci v zápas proti Slavii
28.02.2024
Fanoušci v zápase proti Spartě
15.02.2024
Fanoušci v zápase proti Pardubicám
04.02.2024
Sektor B3 cup 2024
30.11.2023
Fanoušci v zápase proti Baníku

Čtení před sobotním obědem: Co se píše o Slovácku

16.05.2009, sobota, 10:19
noviny_velky.jpg

Co se píše o Slovácku v sobotním vydání MF DNES a Slováckého deníku? Zajímavé články jsou jako dělané k přečtení před večerním fotbalem...

Mladá fronta DNES

Dopíše Slovácko závěr pohádky?

Už jen poslední kapitolu zbývá dopsat druholigovým fotbalistům Slovácka v pohádkovém příběhu o cestě do pohárové Evropy.

Stačí „maličkost“ - v pražskémfinále domácího Poháru ČMFS porazit ve středu 27. května Teplice a klub se může dočkat největšího úspěchu ve svých dějinách. Ten by tak paradoxně přišel v době, kdy to nikdo nečekal.

„Víme, jak s Evropou naložit“
 
Předurčen k proniknutí do Evropy totiž měl být především tým s hráči jako Rajnoch, Kadlec, Ivana, Nezmar, Meduna či Drobisz. Památná éra kouče Karla Jarolíma však v roce 2004 skončila těsně předtím, než slovácký klub na vysněný vrchol mohl dosáhnout.
 

1. FC Synot, jak se tým jmenoval, si zahrál jen ve třech ročnících letního Poháru Intertoto. Tehdy ještě ve Starém Městě se i tak představily divácky atraktivní kluby jako Wolfsburg, Rennes nebo Sochaux.


 
Naopak teď se Slovácko teprve vzpamatovává z nejhoršího období ve své devítileté historii. Druhým rokem hraje jen druhou ligu, ve které mu čtyři kola před koncem patří až dvanáctá příčka.
 
Mnozí se ptají, co by takový tým dělal v Evropě. Slovácko však nemíní zůstat tuctovým druholigistou. Od zimního nástupu výkonného ředitele Vladimíra Krejčího je cítit velká vůle po vzestupu.
 
„Při příchodu jsem řekl, že jsem celý život dělal jenom první ligu, a proto jsem ani do Slovácka nepřišel dělat druhou,“ zdůrazňuje Krejčí.
 
A jaké mužstvo by teda pro případnou účast v premiérovém ročníku Evropské ligy sestavil? „Vím, co bych dělal v okamžiku účasti v Evropské lize. Ale budeme každopádně plynule pokračovat v budování kádru, možná bychom o něco přidali na intenzitě. Ale nejsem člověk, který by z jednoho úspěchu převracel všechno naruby,“ řekl Krejčí.

V dobrém i zlém
 
Když se Baníku daří, chodí v Ostravě na fotbal i hodně přes deset tisíc diváků. Stačí však jen pár porážek jako v poslední době a stadion na Bazalech je trapně poloprázdný.
 
Fandovství na Slovácku naopak rozhodně nepřipomíná módní záležitost. Jinak by teď přece nemohly chodit na stadion v Uherském Hradišti čtyři tisíce fanoušků, tedy víc lidí, než na polovinu ligových mužstev. Slovácko totiž dohrává letošní druholigovou sezonu víceméně jen z povinnosti, sbírá jednu bezbrankovou remízu za druhou. Zaútočit na postup do nejvyšší soutěže chce až za rok.
 
„Je vidět, že potenciál diváků je tady obrovský,“ neskrýval nadšení trenér Josef Mazura poté, co vyprodaný osmitisícový stadion ve středu dotlačil jeho tým k senzačnímu pohárovému postupu přes mistrovskou Slavii. Na finále do Prahy dokonce fanklub plánuje vypravit až třicet autobusů. „Právě skvělí fanoušci by si tady ligu moc zasloužili,“ uvědomuje si kouč.
 
Jednou z možností, jak návrat do ligy uspíšit, by byla dohoda s některým z postupujících týmů. Druhou příčku přitom zatím drží Čáslav, která už naznačila, že by se jednáním s případnými zájemci nebránila.
 
„Je legitimní, že takto tisk spekuluje, protože reálné možnosti existují. Ale od začátku jsou to skutečně jen spekulace, kluby zatím vůbec nekonají,“ upozornil ředitel klubu Vladimír Krejčí.
 
Otázkou je navíc hráčská připravenost na nejvyšší soutěž a podle deníku Sport až dvacetimilionový požadavek Čáslavi za licenci.
 
„Rozhodnutí by záviselo namajiteli našeho klubu, pokud by měl pocit, že to chce řešit. Momentálním tématem je ale pro nás hrát dobře druhou ligu i pohár. Všechno má svůj čas,“ doplnil Krejčí.

Autor: Radek Štěrba

Slovácký deník

Kdo chce z druhé ligy nahoru?
 
Vršovičtí Bohemians ano. Ale který druhý klub má skutečně zájem, tedy sportovní a ekonomické podmínky, na postup do první ligy fotbalu?
 
Teď druhá, tedy teoreticky už ligová, Čáslav má ze všech uchazečů nejhorší stadion.
 
„Sedadla bychom asi upravili. Osvětlení? To je otázka. Ale vyhřívání trávníku určitě dělat nebudeme. Přitom na provoz v lize bychom to dali dohromady,“ říká jasně sportovní ředitel klubu Martin Svoboda. „Prvoligové parametry stadionu nemá z reálných uchazečů nikdo,“ dodává vzápětí.
 
Těsně třetí Jihlava si věří. „Potřebujeme dílčí úpravy. Jsme připraveni jít do ligy, ale sportovní cestou,“ tvrdí Zdenek Šmýd, ředitel klubu.
 
Jenže ligu může hrát od srpna klidně Slovácko, možná senzační vítěz poháru, ale nyní až 12. tým druhé ligy. Hlavně však klub s perfektním stadionem i diváckým zázemím.
 
„Teoreticky ano,“ nebrání se Petr Pojezný, sportovní ředitel. „Říct musí stoprocentní majitel klubu pan Zemek. Peníze má, záleží, jestli chce tolik investovat do fotbalu.“ A jsme doma. Druhého ligového nováčka určí peníze.
 
„Prioritou je jen částka, za niž by druhý tým soutěže postoupil práva. A pak by musel splnit licenční podmínky,“ potvrzuje Ivo Lubas, ředitel profesionálních soutěží fotbalového svazu.
 
A na kolik by si v Čáslavi cenili ligy? „Každé peníze navíc jsou plusem,“ říká ředitel Svoboda. Reálná suma se zdá okolo 15 až 20 milionů Kč. Ale dal by je někdo, když minimálně vyšší hranici by potřeboval na rok ligové existence? „Žádnou nabídku jsme dosud nedostali,“ potvrzují z Čáslavi. „Je to padesát na padesát.“
 
Autor: Tomáš Nohejl
 
Vyjde druhý pokus? Slovácko může přepsat české dějiny
 
Český fotbalový pohár nikdy v historii nevyhrál jiný tým než prvoligový. Pouze dvakrát, ještě ve společném Československu se domácí pohár podařilo dobýt druholigovým klubům.
 
Budou se letos přepisovat dějiny?
 
Na Slovácku doufají a pevně věří, že ano. Že 27. května finále ovládnou oni – a nikoliv jejich ligový sok z Teplic.
 
„Věděli jsme, že je Slavia velice silná, kombinačně i individuálně lepší než my,“ přiznal po domácí středeční odvetě trenér Slovácka Josef Mazura. Čekali byste, že právě mluví trenér poraženého celku?
 
Ale kdeže, Mazurův tým lídra nejvyšší soutěže zrovna porazil. Náhodně? Ne, i v prvním semifinálovém utkání outsider zvítězil.
 
„V situaci, kdy se pohár hraje na dva zápasy, to už opravdu něco znamená. A nezapomeňte, že předtím Slovácko vyřadilo třeba i ostravský Baník,“ prohlásil Vlastimil Palička, jenž se v roce 2000 pokoušel o totéž, co kouč Slovácka.
 
Jeho Ratíškovice ale v pohárovém finále těsně prohrály s Libercem.
 
Ke slovům, která pronesl Palička, nutno dodat, že Slovácko na své cestě za snem dokázalo vyřadit už čtyři prvoligové soupeře – kromě Slavie a Ostravy také Brno a Kladno.
 
Na Ratíškovice zase před devíti lety nestačily tehdy prvoligové Drnovice a Blšany.
 
„Strašně rád na to vzpomínám, když jsme se vrátili po prohraném finále, konalo se takové malé Nagano, jak jsem tomu říkal. Dostali jsme videokazety a pořád mám po ruce medaili,“ rozpovídal se Palička. „Jediné, co kazilo celkový dojem, byl tehdejší nepřiměřený zásah policistů proti našim fanouškům na stadionu,“ trochu se zamračil uznávaný fotbalový odborník.
 
I fandové Slovácka jsou v euforii, na stadionu Slavie vytvořili výbornou kulisu. A finálový zápas bude dost možná přeložen ze Strahova do nějaké z moravských metropolí, kam by mohli dorazit ve velkém počtu.
 
„Naši fanoušci jsou skvělí,“ zopakoval několikrát Mazura. Sám coby obránce druholigového Stockerau ve finále rakouského poháru 1991 přemohl věhlasný Rapid.
 
„A proč by Slovácko nemohlo vyhrát i ve finále? Rozdíly mezi ligami se neustále vyrovnávají a Slovácko už kvalitu prokázalo,“ prohlásil Palička.
 
Slovácko, do roku 2004 nazývané Synot, za sebou má řadu úspěchů. V první lize se umístilo i na čtvrtém místě tabulky, hrálo Intertoto Cup a ve finále Poháru ČMFS už jednou stanulo – před čtyřmi lety ale nestačilo na ostravský Baník.
 
Inspiraci může nyní hledat i v zahraničí, třeba francouzský pohár letos vyhrál druholigový Guingamp, do finále Anglického poháru se před rokem dostal tehdy druholigový Cardiff.

*** DRUHOLIGOVÍ VE FINÁLE
1939/40: finalista Olomouc
1951: Trnava–Ústí n. L. 1:0
1953: finalista Hradec Králové
1960/61: finalista Žilina
1970/71: finalista Sparta Praha B
1977/78: finalista Mladá Boleslav
1990/91: finalista Trnava
1992/93: vítěz 1. FC Košice
1996/97: finalista Dukla Praha
1999/2000: finalista Ratíškovice
2008/09: ? Slovácko

Autor: Jan Hamrník
 
Slovácko chce vyhrát a mít v závěru sezony klid
 
Tři dny po neuvěřitelném pohárovém dramatu se fotbalisté 1. FC Slovácko opět představí před domácími fanoušky. Do cesty se jim dnes od 19 hodin postaví soupeř s mnohem méně zvučným jménem - Karviná, opět ale půjde o hodně. Domácí totiž chtějí vyhrát, a definitivně se tak zbavit starostí se záchranou.
 
„Je to tak. Bude to hodně důležitý zápas. Chceme získat tři body, abychom v závěru sezony měli klid,“ potvrdil trenér Slovácka Josef Mazura. „Navíc hrajeme doma, takže se od nás vítězství očekává, je to povinnost.“
 
Nikdo v Uherském Hradišti ale nečeká, že Karvinští přijedou a body jen tak odevzdají. To v žádném případě. „Mají silné mužstvo, určitě nás nečeká nic jednoduchého. Hlavně si budeme muset dát pozor na jejich ofenzivu. Mají šikovné útočníky i záložníky a dávají hodně gólů,“ všiml si Mazura, který nečeká, že soupeř přijede betonovat.
 
Svému týmu naordinuje útočnou taktiku. „Chceme hrát hodně dopředu, abychom si mohli vytvořit co nejvíc šancí a dát z nich nějaké góly,“ plánuje kouč Slovácka.
 
Jeden útočný buldozer mu ale možná bude scházet. „Aleš Chmelíček měl otřes mozku, takže ve čtvrtek netrénoval. Uvidíme, jestli se dá do pořádku,“ říká Mazura, který bude určitě postrádat Lukáše Kubáně, jenž je v trestu za žluté karty. Kdo jej na levém okraji obrany nahradí, nechtěl zkušený kouč prozradit.
 
Předpokládaná sestava Slovácka: Filipko – Randa, Šimáček, Formánek, Němčický – Fujerik, Kordula, Perůtka, Cleber – Chmelíček, Ondřejka.

Autor: Michal Sladký
Jméno Heslo
text
pristi
 Další články:
17.05.2009, neděle, 00:01 - HLASOVÁNÍ: ohodnoťte hráče v zápase s Karvinou
15.05.2009, pátek, 09:28 - Spousta zajímavých článků v dnešních novinách
14.05.2009, čtvrtek, 20:42 - Slovácko porazilo Slavii – finále pražských S se nekoná + VIDEO!!!
14.05.2009, čtvrtek, 16:28 - Co se píše o Slovácku - MF DNES
14.05.2009, čtvrtek, 16:27 - Co se píše o Slovácku - Slovácký deník
* Novější články * * Přidat komentář * * Vytisknout článek * * Odeslat článek * * Starší články
© 2007 Copyright fcslovacko.com & VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., iDNES a MF Dnes, Kurýr, Deník Sport a Slovácké noviny.
Všechna práva vyhrazena - publikování nebo šíření obsahu stránek bez písemného souhlasu je zakázáno
FCSlovacko.cz - Fanshop - FanaticosFCS - FCS - ženy
FOTO J.A.M. - Chraňme zeleň! - Úklidovka UH - Zvířecí nebe
přidat k oblíbeným - nastavit jako domovskou stránku
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace