*
včera
U19 | Rozhovor s trenérem Romanem Westem
29.04.2024
Z PLOCHY | Michal Kohút po zápase v Českých Budějovicích
28.04.2024
TISKOVKA | Ondřej Mihálik po zápase v Českých Budějovicích
28.04.2024
TISKOVKA | Jan Baránek po zápase v Českých Budějovicích
25.04.2024
Rozhovory | Budějovice - Slovácko
 
Jméno:   Heslo:  
 
*
Registrujte se v mapě fanoušků!
V mapě je celkem 979 fanoušků
*
Poslední články:
07.11.2019, čtvrtek, 08:00
Limitovaná edice mikin FCS JEDEN KRAJ - JEDEN KLUB
17.07.2019, středa, 13:03
Poslední možnost nákupu permanentek do Sektoru B3
14.01.2019, pondělí, 13:01
Do nového roku s novou bundou Sektor B3!
Poslední článek v blogu:
30.10.2020, pátek, 11:02
1. FC Slovácko získalo vý...
Poslední video
18.02.2020- Fanoušci v zápase proti Baníku
Poslední fotogalerie
05.02.2016- Fanaticos Cup 2016
*
23.04.2024
Fanoušci v zápase proti Plzni
10.04.2024
Fanoušci v zápas proti Slavii
28.02.2024
Fanoušci v zápase proti Spartě
15.02.2024
Fanoušci v zápase proti Pardubicám
04.02.2024
Sektor B3 cup 2024

Bez Zemka by fotbal v Hradišti skončil...

04.02.2008, pondělí, 17:06
noviny_velky.jpg Marcela Mrázková a Petr Pojezný – dvojice, která už půl roku velí nejostřeji sledovanému klubu v regionu – 1. FC Slovácko. A také dvojice, která šokovala okolí odvoláním trenéra, jenž Slovácko dostal na 1. místo ve druhé lize.

A také nelze začít jinak než výměnou trenéra. Zeptáme se přímo.Nezachovali jste se k odvolanému Pavlu Malurovi nevděčně?

Marcela Mrázková: Trenér Malura měl všechny podmínky na to, abychom byli jasně nejlepší. Máme nejlepší zázemí v druhé lize. Navíc dostal sedm nových hráčů. Přesto jsme ztratili čtrnáct bodů a udělali spoustu chyb. A víme, že jaro bude tvrdší, ty body nám můžou chybět. Jsme sice první, ale je to hlavně tím, že jsme měli také štěstí. Ostatní také udělali chyby, akorát jich udělali víc než my. A my je už dělat nechceme!

Kdy jste začali uvažovat o změně trenéra?

Petr Pojezný: Klub nešel směrem, jakým jsme chtěli. Proto jsme od září začali zvažovat, že budeme muset hledat trenéra, který dostane z mužstva víc. Myslíme si, že některé výsledky nekorespondovaly s kvalitou kádru, z těch utkání jsme mohli vytěžit víc. Nechceme jít cestou, že náš trenér se učí, tak jako se učíme my, ale chceme jít cestou větší zkušenosti. A předpokládáme, že tu nový velmi zkušený trenér pan Kalvoda přinese.

Dobře, sezona ukáže, zda jste se rozhodli správně. Paní Mrázková, co jste věděla před rokem o fotbale v Uherské Hradišti?

Že je to klub, který bojuje o záchranu v lize.

Kdy jste se dozvěděla, že váš šéf pan Zemek, vstoupí do klubu?

Začátkem května 2007 jsem měla za úkol udělat audit rizik a stavu klubu.

Bylo to rozhodnutí pana Zemka nebo se s vámi radil?

Názor okolí ho určitě zajímal. Ptal se nás, ale konečné rozhodnutí bylo jeho. Myslím si, že to udělal proto, že má velmi blízko k tomuto regionu, a bez jeho pomoci by fotbal tady asi skončil úplně.

Když jste udělala audit, nenapadla vás myšlenka, že vstoupit do klubu byste příliš nedoporučovala?

Na to není tak jednoznačná odpověď. Ty dluhy tam samozřejmě byly, přes padesát milionů korun, což je zhruba roční rozpočet klubu. Že bych to panu Zemkovi rozmlouvala, tak to ne. Já jsem si představovala, že nám pomůže okolí. Třetinově se na rozpočtu bude podílet pan Zemek. Třetinově podnikatelé z okolí a naši obchodní partneři. Rodina Valentů slíbila také pomoc.

Říkáte, že klub měl dluhy padesát milionů korun. Kde se vzaly tak obrovské dluhy?

Pojezný: Hlavně z neefektivního prodeje hráčů, kdy se klub upisoval k položkám, které nemohl splnit.

Neefektivní prodej hráčů… Můžete někoho jmenovat?

Pojezný: Já myslím, že je celá škála našich fotbalistů, kteří dneska hrají v první lize.

Třeba Kúdela?

Pojezný: Nemyslím si, že by Kúdela byl neefektivní. On byl prodaný až v poslední fázi a vlastně díky penězům z jeho prodeje jsme se vůbec dočkali toho, že přišel pan Zemek.

Mrázková: Tady se dlužilo všem. Státu, hráčům, trenérům a také dalším klubům.

Jaký vlastně byl předchozí majitel pan Řezník?

M+P: V každém případě to byl člověk, který tu nechal dluhy. Klub pod jeho vedením šel dolů, ale my bychom se k té minulosti nechtěli příliš vracet. Pozitivum bylo, že to bez velkých problémů prodal ještě relativně včas, abychom mohli získat profesionální licenci.

Jak na vás působil pan Řezník jako člověk? Byl to chladný obchodník, který špatně počítal, nebo naivní člověk, který šel do něčeho, čemu příliš nerozuměl?

Mrázková: Pro mě byl nečitelný.

Pane Pojezný, pro vás je asi životní vrchol být v čele Slovácka…

Já to nepovažuji za nějaký můj vrchol. Bral jsem to tak, že ten klub to potřeboval a já jsem to udělal. Po té funkci jsem ani nijak závratně netoužil. Nehraji si ani na nějakého hogo fogo. Když bude klub potřebovat nějakého lepšího odborníka, tak jsem schopný klidně svoji pozici přepustit a pracovat pro klub někde jinde.

Přemýšlel jste dlouho nad nabídkou vést klub?

Nepřemýšlel, protože vlastně ani nebyl čas. Celá věc se realizovala v jeden den.

Paní Mrázková, proč jste si vybrali právě pana Pojezného?

To bylo logické, situaci v klubu dokonale znal. Fotbal potřebuje poctivé a pracovité lidi, a to Petr je. Potkali jsme se v rámci auditu a nám bylo jasné, že to je člověk do vedení klubu. Nikoho jiného jsme ani nehledali.

Pane Pojezný, zkuste přiblížit vaši cestu do Slovácka.

Já pocházím z Ostrožské Nové Vsi. V patnácti jsem odešel do Prahy do střediska vrcholového sportu, do USK Praha. V žácích jsem byl několikrát mistrem republiky v kanoistice a na základě toho si mě USK vybralo. Po gymnáziu jsem šel na FTVS, kterou jsem ukončil oborem sportovní management a tělovýchova. Potom jsem se vrátil na Slovácko a začal tady.

Čekal jste, že skončíte podzim na prvním místě?

Pojezný: Věřil jsem v to, ale pro nás byla priorita stabilizovat klub. Vytvořit servis a podmínky pro áčko, aby se mužstvo nastartovalo a bylo po podzimu v dosahu postupu.Že jsme první, to je určitá nástavba, ale ten náš náskok zase není až tak velký, a nesmíme ho v žádném případě přeceňovat.

Bývalý trenér Malura prohlásil, že otázka na posílení kádru je spíše pro vedení klubu. Budete posilovat mužstvo?

Pojezný: Chtěli bychom, ale musíme zvažovat různé věci. Máme tady spoustu našich šikovných hráčů. Klub by měl při nakupování postupovat uváženě. Tady se udělalo strašný kus práce s mládeží a my chceme, aby šanci dostali hlavně naši odchovanci.

Přijde tedy někdo?

Pojezný: Bylo by vhodné kádr doplnit, ale ne za každou cenu. S novým trenérem přišel na přestup i mladý záložník Jaromír Grim.

Mrázková: Všichni vědí, že bychom ještě potřebovali šikovného útočníka. Otázka ale je, jestli takový hráč vůbec na trhu je, a když je, tak za jakou cenu. Máme ale tipy asi na čtyři až pět hráčů.

Na podzim se také proslýchalo, že vedení klubu zakázalo trenéru Malurovi stavět hráče, kterým končí smlouvy a nechtějí je prodloužit …

Pojezný: Já bych tady tyto nesmyslné polemiky docela utnul. Sport je tvrdý, a když se nedaří, tak by hráč neměl začít trucovat, ale naopak tvrdě pracovat. U nás paradoxně díky té době, která byla, dostala spousta kluků šanci jakoby náhodou. Pro klub je určitě zajímavé, když můžou mladí hráči naskočit a jejich cena roste. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že když se láme chleba, potřebujeme zkušené a ostřílené fotbalisty. A co se týká smluv, všichni naši hráči mají platné smlouvy.

Mluvíte o odchovancích, ale trenér Malura spíš sázel na hráče, které si přivedl na hostování. Například Stýskala hrál velmi dobře a od poloviny podzimu seděl jenom na lavičce...

Mrázková: Nám to bylo také líto, ale byla to vyloženě věc trenéra a my jsme to respektovali. Malura hrál na jistotu a nechtěl riskovat. Například zrovna Stýskalu si oblíbil i pan Zemek, který ho také na hřišti viděl velice rád.

Chodí pan Zemek mezi hráče?

Mrázková: Ne po každém zápase, ale když vidí, že je potřeba hráče podpořit, tak jde.

Hráči, co přišli na hostování, mají prý nesrovnatelně lepší podmínky?

Pojezný: Prošel jsem klubem odspoda až nahoru a znám podmínky a možnosti všech hráčů. Všichni hráči, které máme, mají nastavené podmínky tak, že když se prosadí do kádru a budou hrávat, budou mít podmínky stejné. My jsme regionální klub, který dává šanci našim odchovancům chytit se, a budeme jenom rádi, když o ně bude zájem dál. Že se lze od nás fotbalem prosadit, potvrzuje Michal Kadlec, Ondra Kúdela a další. U nás je to spíš taková startovní čára.

Průměrný plat je u nás něco kolem dvaceti tisíc korun. Má takový fotbalista v klubu, který má prvoligové ambice, v průměru víc peněz?

Mrázková: To je těžká otázka, která by mohla vyvolat negativní emoce. My máme ty kluky odměňované tak, jak je to obvyklé v druhé lize. Nemají víc, než má druhá liga, ale ani míň.

Mají od dvaceti do padesáti tisíc korun?

Mrázková: Já bych se tomu raději vyhnula. Když postoupí, můžou si vydělat, ale nemáme tady nic výjimečného, že bychom peníze vyhazovali oknem. Na druhou stranu hráči mají takové platy, aby nám nikam neutekli.

Pojezný: Zadarmo hráči hrát nebudou, ale je potřeba si uvědomit, že sport na vrcholové úrovni je krásný, ale také krutý a že se dá dělat tak do pětatřiceti let a co potom. V otázce peněz je závist lidí naprosto zbytečná.

Pokud by se v letošním ročníku postup nepodařil, myslíte si, že by diváci byli trpěliví a chodili dál v takovém počtu?

Pojezný: Těžko říct, ale myslím si, že určitá podpora by byla dál. Sport je neúprosný a postupovat můžou jenom dva. Pro mě osobně je důležité postoupit a my pro to uděláme maximum. Pro klub je nejdůležitější, že začal znovu dýchat a celý kolos - nejenom profesionální fotbal - je nastartovaný k tomu, na co jsme byli léta zvyklí.

Jak velká je spolupráce vedení s fanklubem. Přispívá jim například na jejich choreografie a výjezdy?

Mrázková: V první řadě bych chtěla říct, že jsme na naše fanoušky strašně pyšní. Všichni nám je závidí, a to jsem několikrát slyšela přímo na ligovém shromáždění. Mají svůj organizovaný fanklub, ve kterém mají různé výhody. My jim například poskytujeme autobusy na utkání venku. Když si k tomu prodají vstupenku, tak si můžou i vydělat. O tom by se dalo mluvit dlouho, je to celá škála různých výhod.

Co ještě připravujete pro diváky?

Mrázková: Měli jsme a máme velké plány. Na jaře už bude po stadionu běhat maskot se jménem, které pro něj vyberou fanoušci. Na závěr sezony chceme uspořádat na našem stadionu velký koncert nějaké tuzemské nebo slovenské skupiny.

Můžete prozradit, s kým jednáte?

Jednáme s agenturami a vybíráme nejvhodnější kapelu, chtěli bychom, aby to byl Elán.

To je asi nejdražší slovenská skupina, ne?

Všechno je to otázka jednání a my jsme nejen schopní obchodníci, ale i vyjednavači.

Paní Mrázková, čím vás přitahuje fotbal?

Musím říct, že mu můžete lehce propadnout. Já jsem mu propadla a baví mě to. Je to krásný sport plný emocí, radosti a také slz. Můžete dělat pro úspěch všechno a stejně vám to nakonec nemusí vyjít. V tom je to krásné a také bolavé.
Jméno Heslo
text
pristi
 Další články:
14.02.2008, čtvrtek, 16:00 - Sraz fanoušků Slovácka...
07.02.2008, čtvrtek, 08:00 - Slovenská dvojice má týden na boj o druholigový dres
04.02.2008, pondělí, 18:35 - Pokus nevyšel, bus nebude
04.02.2008, pondělí, 16:30 - Slovácko ve finále
04.02.2008, pondělí, 12:00 - Slováci Bačík s Gondou uspěli, zatím zůstávají na Slovácku
* Novější články * * Přidat komentář * * Vytisknout článek * * Odeslat článek * * Starší články
© 2007 Copyright fcslovacko.com & VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., iDNES a MF Dnes, Kurýr, Deník Sport a Slovácké noviny.
Všechna práva vyhrazena - publikování nebo šíření obsahu stránek bez písemného souhlasu je zakázáno
FCSlovacko.cz - Fanshop - FanaticosFCS - FCS - ženy
FOTO J.A.M. - Chraňme zeleň! - Úklidovka UH - Zvířecí nebe
přidat k oblíbeným - nastavit jako domovskou stránku
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace