*
13.04.2024
Z PLOCHY | Tomáš Břečka po zápase v Hradci Králové
13.04.2024
TISKOVKA | Vlastimil Daníček po zápase v Hradci Králové
13.04.2024
TISKOVKA | Martin Svědík po zápase v Hradci Králové
11.04.2024
Rozhovory | Hradec - Slovácko
07.04.2024
Z PLOCHY | Tomáš Fryšták po zápase v Liberci
 
Jméno:   Heslo:  
 
*
Registrujte se v mapě fanoušků!
V mapě je celkem 979 fanoušků
*
Poslední články:
07.11.2019, čtvrtek, 08:00
Limitovaná edice mikin FCS JEDEN KRAJ - JEDEN KLUB
17.07.2019, středa, 13:03
Poslední možnost nákupu permanentek do Sektoru B3
14.01.2019, pondělí, 13:01
Do nového roku s novou bundou Sektor B3!
Poslední článek v blogu:
30.10.2020, pátek, 11:02
1. FC Slovácko získalo vý...
Poslední video
18.02.2020- Fanoušci v zápase proti Baníku
Poslední fotogalerie
05.02.2016- Fanaticos Cup 2016
*
10.04.2024
Fanoušci v zápas proti Slavii
28.02.2024
Fanoušci v zápase proti Spartě
15.02.2024
Fanoušci v zápase proti Pardubicám
04.02.2024
Sektor B3 cup 2024
30.11.2023
Fanoušci v zápase proti Baníku

Co se píše o Slovácku v dnešních novinách?

24.07.2009, pátek, 10:10
noviny_velky.jpg

Předstartovní horečka vrcholí, už zítra od 20 hodin se na Slovácko vrátí první liga. Pojďte se naladit na fotbalovou notu přečtením článků, které v dnešních novinách pojednávají o Slovácku. Píše se spousta zajímavých informací!

Mladá fronta DNES

Sestava Slovácka? Ideál kazí jen zranění

Pamatujete si na jarní fotbalové Slovácko - tým, který sice senzačně prošel až do finále domácího poháru, ale ve druhé lize obsadil jen desátou příčku?

Teď vás čeká nové seznamování. Poté, co klub od postupující Čáslavi získal po dvouletém čekání zase místo v první lize, prošla soupiska zásadními změnami. MF DNES se pokusila odhadnout, jak výrazně se letní zemětřesení promítne do podoby základní sestavy, která se v sobotu od 20 hodin postaví v netrpělivě očekávané domácí premiéře v Plzni.

„Viděl bych to na rozestavení se šesti obránci a čtyřmi záložníky,“ říká v nadsázce trenér Josef Mazura. „Říká se o mně, že su vlčák-obranář, tak dáme jeden gól, vzadu to zavřeme a bude, ne?“ směje se.

Brankář. Slovácko sice získalo bývalého gólmana reprezentační jednadvacítky Josefa Kubáska, přesto zůstává ostřílený Miroslav Filipko jednoznačnou jedničkou. V lize by měl patřit mezi brankářskou špičku. „Nemůžu mu dát branku ani na tréninku. Je to obrovská opora týmu,“ souhlasí útočník Petr Švancara.

Pravý obránce.
Zřejmě jediné místo v sestavě, kde se bude od začátku objevovat talentovaný odchovanec Slovácka. Lukáš Kubáň, vicemistr světa do 20 let z roku 2007, po nepovedeném působení v Brně zapracoval na přístupu k fotbalu a vypracoval se mezi slovácké jistoty. Zastoupit jej může ostřílený Tomáš Randa.
 
Stopeři. Čistit prostor před brankářem by měla česko-slovenská urostlá dvojice René Formánek - Peter Struhár. Posila ze Slovanu Bratislava se však v první přípravě zranila. „Má natřikrát přeražený nos, na který sice dostal speciální chránič, ale řekl, že se mu s tím moc dobře nehraje,“ povzdechl si kouč Mazura. V sestavě by se tak po vydařeném jaru mohl znovu objevit „klubista“ Pavel Němčický, či Jan Šimáček.

Levý obránce. O Aleši Urbánkovi se před časem říkalo, že svůj talent prohýřil, ale po letním příchodu z Artmedie Bratislava ukázal v přípravě skutečnou fotbalovou kvalitu. K bezproblémové obranné činnosti přidává nadstandard díky ceněné hře levou nohou a nebezpečně zahrávaným standardním situacím.

Pravý záložník. Po půlročním zranění se vrací do formy Michal Gonda, v zahajovací sestavě nového ročníku však bude chybět kvůli nataženému lýtkovému svalu. Zastoupit by jej měl navrátilec z Nitry Filip Racko, připravený však je i Lukáš Fujerik, který ve Slovácku hostoval už na jaře, letní pauzu však prožil v domovském Jablonci.

Střední záložníci. Vít Valenta a Tomáš Abrahám, dva nováčci v týmu, kteří poslední roky působili v zahraničí, nemají striktně rozdělé útočné a obranné role. Až liga ukáže, zda je to dobře. Mezi středopolaři je na slovácké soupisce největší přetlak a o místo na trávníku si hlasitě říká třeba odchovanec Jiří Perůtka, který zazářil na jaře. „Po postupu do ligy jsme museli do týmu nabrat zkušenost, ale do budoucna se chceme směřovat víc k talentovaným mladým hráčům,“ ujišťuje ředitel klubu Vladimír Krejčí.

Levý záložník. Fotbalová liga by měla od soboty začít objevovat jméno Nascimento Silva Cleber. Rychlonohý Brazilec na jaře pobláznil slovácké fanoušky a Ostrava s Teplicemi, které jeho talent poznaly v poháru, jej okamžitě toužily získat. Slovácko však na něj uplatnilo opci u Artmedie a téměř pětimilionová investice se klubu může rychle vyplatit. „Jsem rád, že pode mnou hraje. V přípravných zápasech jsme spolu vytvořili několik slibných šancí i branek,“ pochvaloval si útočník Švancara.

Útočníci. Vedení klubu se sice ještě bude snažit v příštích týdnech přivést útočného dlouhána, v přípravě však slušně fungovala i spolupráce běhavé dvojice Petr Švancara - Aleš Chmelíček. „Ale konkurenci se určitě nebráníme ani jeden. Jde hlavně o tým a ne o konkrétního hráče,“ zdůrazňuje Švancara. O šanci se navíc bude rvát 21 letý drzoun Václav Ondřejka. 

Ideální sestava Slovácka podle MF DNES:
Filipko - Kubáň, Struhár, Formánek, Urbánek - Gonda, Abrahám, Valenta, Cleber - Švancara, Chmelíček
 
Autor: Radek Štěrba


Švancara k Zelenkovi: Ke stovce gólů ti rád pomůžu

Dohromady nasbírali přes 550 ligových zápasů, vedle sebe v jednom útoku jich zvládli zhruba desetinu. V Brně a pak ve Slavii. „Nedá se na ně zapomenout. Pamatuju, jak jsme vymýšleli herecké etudy pro případ, že dáme gól. Třeba tuhle scénku: Zelí zvedne rohový praporek a já švihnu golfovou holí. Škoda, že k tomu nikdy nedošlo,“ vypráví ten mladší, 31letý Petr Švancara.

„Před třemi lety jsme udělali rybáře. Já dal gól, na který mi Švanci přihrál, pak jsem imaginárně nahodil vlasec jako rybář, chytil sumce, Švancimu se zahákl háček ve rtu a já ho pak navíjel. Jenže srandička se nám vymstila, Příbram zápas otočila,“ vzpomíná téměř 35letý Luděk Zelenka.

Oba smíšci se na stará kolena stali nováčky.

Nováčky u nováčků.

Zelenka zkusí zachránit v lize Bohemians 1905, o 280 kilometrů na východ chce Švancara pomoci Slovácku.

„A Zelí musí dobýt metu sto. Vstřelit stý ligový gól. Počítám mu to, ještě osm,“ říká Švancara ve zvláštním dvojrozhovoru přes telefon.

* Přesně tak, zbývá osm tref, máte to dobře spočítané. Nezávidíte ty góly Luďkovi?

Švancara: Docela jo, protože já se můžu modlit za to, abych zvládl padesátku. On je prostě lepší. Teda lepší útočník.

Zelenka:
To bych neřekl, jsme jen každý jiný. Já dravec, on hračička, který šance spíš připravuje. Kdyby ostatní proměňovali, co jim Petr naservíruje, tak je z něj mistr světa v asistencích. Tak se nedivte, že mám gólů víc. Víte, my jeden druhého potřebujeme a já využívám toho, že jsem spíš na straně čekajícího. Když jsme spolu hrávali, on vždycky něco vymyslel, štrykoval ty své kličky a já čekal, jak to dopadne. V tom byla moje výhoda.

Švancara:
Pravda. Zelí je klasický hroťák do šestnáctky. A navíc má velký dar, protože z jedné šance dokáže rozhodnout celý zápas. Zatímco já miluju balon, on zase góly. Podívejte se na jeho vizitku.

* Petře, copak vy nemilujete góly?

Švancara: To jo, přece bych se nerouhal. Ale dost často jsem mužstvu prospěšnější tím, že vymyslím gólovou akci nebo někomu přihraju do jasné šance. Ve druhé lize mi to vždycky střílelo líp, tam už jsem skoro na padesátce, v první lize to jde pomaleji. Nic ve zlém, ale kdyby Ríša Kalod za poslední dva roky na Žižkově proměnil všechny šance, které jsem mu předložil, tak už hraje v Anglii.

* Co vlastně pro útočníka znamená, když se dostane na hranici 100 ligových gólů?

Švancara: To já se bohužel nikdy nedozvím, ale snad mi to Luděk brzo řekne.

Zelenka:
Ale já nešel do Bohemky kvůli tomu, abych překonal stovku. Nechci, aby mě to svazovalo, vůbec se k tomu neupínám. Byl by to sice nádherný bonus, ale hlavní je, abych pomohl. Když góly nedám, ale trenér mi přesto řekne, že jsem pro úspěch udělal maximum, bude mě to hřát.

Švancara:
Nebojím se, on tu stovku udělá. A když mu bude chybět už jen jeden gól, snad mu v našem vzájemném zápase chytím míč rukou v šestnáctce, aby to mohl završit z penalty. Zelenka: To rád slyším. Ještě v létě, když jsem se podruhé ženil, mě totiž hecoval: Hele, asi to nestihneš, co? Teď se snažíš trefy, které ti zbývají do stovky, dohnat potomky.

* Už čekáte čtvrté dítě, že?

Zelenka: Termín porodu je přesně na Vánoce. Měl by to být třetí kluk, třetí Zelenka.

Švancara: No nazdar, samý Zelenka. Už by si měl v trenýrkách konečně udělat uzel. Kdo má ty jeho narozené děti pořád slavit? A kdo to bude živit? Já mám dvě děti a do třetího bych už nejspíš nešel. Je to obrovská zodpovědnost.

* Nějak jsme zapovídali góly. Přejete si je navzájem?

Zelenka: Přej a bude ti přáno, tím heslem se řídím já. A Švancimu přeju dvojnásob, protože je to kámoš. Ať se trefí klidně ve 28 zápasech, jen naši Bohemku ať vynechá.
 
Švancara: Jsem na tom úplně stejně. Moc bych chtěl, aby Zelí stovku překonal. Byl by nesmrtelný.

* Kdo z vás dvou nastřílí v sezoně víc gólů? Tipněte si.

Zelenka: Já nevím, vážně se neženu za góly. Chci pomoct týmu. A navíc mám zatím smlouvu jenom na půl roku, takže mě možná pan Švancara trumfne.
 
Švancara: Vidím to na remízu, i když alibisticky odpovídám Zelenka. Ale jinak musím při plném vědomí prohlásit, že letos si na góly vážně věřím. Chytnu lauf, skvělí fanoušci Slovácka mě poženou.
 
Zelenka: No jo, mám takové tušení, že se určitě bude cpát ke kopání penalt. Já takový nejsem. Když nejsem určený, tak nejdu.
 
Švancara: A to já zase jdu. To je starý fotbalový zákon: jakmile je penalta a Švanci stojí na hřišti, tak jde kopat. Zelenka: Ale pro mě je penalta jen takový půlgól. Švancara: Houby půlgól. Zelí, i když jsme od sebe půlku republiky, tak dobře poslouchej: Statistiky se neptajó, statistiky se počítajó. A gól z penalty je prostě jeden celý gól.

* Oba jste teď na začátku nové cesty. Švancara ve Slovácku, Zelenka na Bohemce. Co si od toho slibujete?

Zelenka: Novou výzvu. Můžu hrát ligu, můžu dokázat sobě i všem lidem, že na to mám. Nechci nás odsoudit k tomu, že budeme hrát dole, ale záchrana je prvořadý úkol. Už kvůli našim úžasným fanouškům.
 
Švancara: U mě je to úplně stejné. Slovácko žije v totální euforii, sobotní premiéra s Plzní možná bude vyprodaná, a já mám obrovskou chuť lidem ukázat, že se na mě můžou spolehnout. Chci být prospěšný.

* Kdybyste mohli, jakou fotbalovou vlastnost byste si od toho druhého půjčili?

Zelenka: Smysl pro improvizaci, ten je u Petra obdivuhodný.
 
Švancara: Má recht, v tom jsem skvělý. Já bych zase rád měl ten jeho čuch na góly, tu intuici, jak v šestnáctce přesně vytuší, kudy projde balon. A taky se mi líbí, jak umí hrát hlavou. I když není vysoký, do soubojů chodí chytře, vyčuraně. Já jsem při hlavičkách zbytečný.

* Pánové, kolik chcete dát v sezoně gólů?

Zelenka: Já nebudu počítat sezonu na góly, ale na body.
 
Švancara: Svatá slova. Nechci tu házet čísla, abych nakonec nedopadl tak, že skončím na nule. Ale když už musím odpovědět... Já nikdy nepřelezl metu šest, takže když to dokážu, bude to fajn. A když se dostanu na deset, bude to strašně fajn. Ovšem hlavní je, aby dal Luděk tu stovku.

* Luďku, vážně se k tomu neupínáte?

Zelenka: Vůbec ne, věřte mi. Žádné sázky, žádné štengrování. Jen můj kamarád Radek Janeček z Brna mi slíbil: Když to dokážeš, máš u mě po sezoně prase na rožni.
 
Švancara: Už se těším, dáme si do nosu.

* Luděk Zelenka

Známý útočný bijec, od letošního léta působí v dresu Bohemians 1905. Narozen 11. září 1973. V lize vstřelil 92 gólů v 333 zápasech. Žádný jiný ligový hráč nemá blíž k magické stogólové metě. K tomu nasbíral 50 žlutých karet. Prošel Liberec, Jablonec, Žižkov, Slavii, Teplice, Brno, rakouský Kapfenberg, naposledy hrál druhou ligu v Dukle. Podruhé ženatý, tři děti, čtvrté na cestě. Žije v Liberci.

Jaký je očima Petra Švancary: „Velký dobrák a kámoš na celý život.“

Kdo bude králem střelců? „Jestli zůstane celou sezonu, mohl by to zopakovat Andrej Kerič z Liberce. Jeho rychlost bude platit dál. Nebo Naumov ze Slavie, ten má čich na góly.“

* Petr Švancara

Svérázný útočník s originálními fintami bude hrát za Slovácko, druhého ligového nováčka. Důvod? Žižkov sestoupil a už nechtěl Švancaru dál platit. Narozen 5. listopadu 1977. V lize vstřelil 36 gólů ve 221 zápasech a viděl 34 žlutých karet. Brněnský patriot, kromě Brna hrál za Synot (předchůdce Slovácka), Slavii, Opavu a Inter Bratislava. Je ženatý, má dvě děti a miluje psy. Žije v Brně.

Jaký je očima Luďka Zelenky: „Skvělý kámoš, jeden z nejlepších. Pro kamarády by se rozdal.“

Kdo bude králem střelců? „No, já to nebudu. Nebo snad Zelí? Teď vážně. Líbilo by se mi, kdyby to byl mladý Chramosta z Boleslavi, má nebojácný, drzý styl. Snad ho nechají hrát.“
 
Autor: Jan Palička


Sport

DOTAZNÍK PRO TRENÉRA... Josef MAZURA

* Přes léto jste hledali střelce. Našli jste ho?

„Byli bychom hrozně rádi, ale zatím to tak nevypadá. Jako střelec přišel Petr Švancara. Taky Aleš Chmelíček má předpoklady, musí být zdravý a absolvovat celou přípravu.“

* Slovácko neberou experti jako typického nováčka, který by se měl třást o udržení. Jak to vnímáte?

„Třást se určitě nebudeme. Máme v kádru řadu zkušených borců. Mužstvo jsme chtěli posílit, i kdybychom zůstali ve druhé lize. Skutečnost, že jsme se o postupu dozvěděli později, by neměla hrát roli.“

* Přivedli jste Aleše Urbánka či Petra Švancaru, což jsou hráči s trošku kontroverzní o pověstí. Nebojíte se potíží?

„Vůbec. Petr měl kdysi problém v Brně, kde jsme se zachraňovali. A museli - jsme hrát fotbal, který mu neseděl. Bojovnosti moc nedal, ale už se z toho poučil. A Aleš Urbánek? S ním taky nemám vůbec žádné starosti. Životosprávu má naprosto v pořádku.“

KOMENTUJE Pavel HORVÁTH

„I postup druhého nováčka stoprocentně vítám. Všechny sto zápasy na Slovácku budou záp vyprodané. Fanoušci - nevím, vy jestli je to tím, že jsou posilněni jes slivovicí - tam dělají super ni s atmosféru. Chodí se prostě atm bavit. Mám na Slovácko jednu bav vzpomínku. Když jsem tam přijel s Teplicemi, nehrál jsem. Jeden děda na mě z tribuny Jed pokřikoval: Jel jsem deset kilometrů po na kole, abych tě viděl, a ty sedíš. Snad ho tentokrát nezklamu.“


Slovácký deník

Slovácko se chystá na návrat do první ligy

Už jen hodiny dělí fotbalové Slovácko od velkého návratu do nejvyšší soutěže. V sobotu 25. července přesně ve 20 hodin se stadion v Uherském Hradišti otřese v základech, Němčický a spol. přivítají v úvodním kole Plzeň a začne třicetidílný ligový seriál.

Bude na jeho konci happy end v podobě záchrany či dokonce atakování příček v horní polovině tabulky, nebo se fanoušci i celý klub zahalí do černého? Nechte se překvapit, show právě začíná.

„Příprava se díky postupu změnila a všechno to bylo hodně rychlé, připraveni na soutěž jsme ale dobře,“ je přesvědčený trenér Josef Mazura, který byl spokojen nejen se soustředěním ve Velkých Losinách, ale také s odehranými přípravnými zápasy.

V nich mužstvo utrpělo pouze jedinou porážku, když podlehlo druholigovému Třinci. Mazura je přesvědčen, že to byla potřebná ‚facka‘. „Nachytali nás na holičkách. Málo jsme se rvali, chybělo nám srdíčko. Aspoň hráči viděli, že bez toho to nejde proti žádnému soupeři,“ nechal se slyšet zkušený kouč.

O sestavě pro úvodní utkání má prý jasno z osmdesáti procent. K dispozici bude mít takřka kompletní kádr, všichni marodi, kteří vynechali část přípravy, se uzdravili. Chybět bude jen smolař Gonda, který si minulý týden natáhl třísla. „V pondělí zkusil trénovat, ale nešlo, tak šel znovu na sono. Jeho absenci odhaduji minimálně na dva týdny,“ podotkl hradišťský trenér, který zřejmě nebude moci počítat ani s novou posilou zadních řad Peterem Struhárem. Ten má z jednoho z přípravných zápasů natřikrát přeražený nos. „Zkoušel to se speciální maskou, která mu ale nesedí a podle jeho slov se s ní moc hrát nedá,“ naznačil Mazura.

Jedinou vážnější komplikací přípravného období, byla neuskutečněná generálka proti Karviné, kterou minulou sobotu „spláchl“ déšť. Dodatečný úterní zápas proti Znojmu ji nemohl nahradit. „Karviná by byla určitě jiný soupeř. A především si hráči nemohli ‚osahat‘ stadion, kdy se mělo hrát pod umělým osvětlením a určitě i ve výborné atmosféře,“ povzdychl si šéf hradišťské lavičky.

Vedení klubu žádný konkrétní cíl, který postavilo před mužstvo, neprozradilo. „Chceme být osvěžením Gambrinus ligy, být atraktivním týmem pro fanoušky a odvádět maximální výkony. Při splnění těchto atributů výsledek přijde – jaký ale bude, těžko předjímat,“ uvedl pouze ředitel 1. FC Slovácko Vladimír Krejčí. K dobrým výsledkům by měla přispět šestice nových hráčů. Gólman Filipko dostal parťáka v Josefu Kubáskovi, obranu vyztužili už vzpomínaný Peter Struhár a někdejší velký český fotbalový talent Aleš Urbánek. Do zálohy přišli Vít Valenta s Tomášem Abrahámem a do útoku Petr Švancara.

Právě útok je však zatím Achillovou patou mužstva, vedle Švancary mají trenéři k dispozici jen Chmelíčka a mladého Ondřejku. „Ještě pracujeme na příchodu jednoho útočníka, zatím ale není nic hotové,“ zopakoval ve čtvrtek Vladimír Krejčí.

Trenér Mazura by jej rád využil už v úvodním utkání s Plzní. Viktoria podle něj bude velice těžkým soupeřem. „V přípravě jsme je sledovali, máme je zmapované. Pozor si musíme dát třeba na velmi nebezpečné standardky. Přesto si myslím, že máme na to, abychom utkání zvládli,“ je přesvědčený trenér Slovácka.
 

Posily Mazurova týmu očima Deníku

Petr Švancara: Technicky výborně vybavený útočník byl se Slováckem v kontaktu již v zimě. Nakonec se jeho příchod realizoval až nyní. Hned v prvním zápase letní přípravy se zapsal mezi střelce a svými technickými akcemi bavil fanoušky v hledišti. V minulosti tento hráč působil například i v pražské Slavii.

Aleš Urbánek:
Levonohý fotbalista, který má zkušenosti i s Ligou Mistrů, přišel na Slovácko z Artmedie Bratislava a měl by zaplnit mezeru na levé straně obranné linie. Svou sílu má rovněž při zahrávání standardních situací.

Vít Valenta:
Odchovanec Slovácka se po více než osmi letech vrací zpět do klubu, kde s fotbalem začínal. Od svých sedmnácti let hrával v belgické a holandské lize. Agilní záložník se v přípravě dvakrát zapsal mezi střelce.

Peter Struhár:
Vysoký, urostlý stoper přichází na Slovácko ze Slovanu Bratislava a měl by ještě více vyztužit defenzivu Slovácka. Odchovanec martinského fotbalu přichází na Slovácko po půlročním hostování v Artmedii Petržalka, kde patřil k oporám. Jeho předností je důrazná hra hlavou a umí se prosadit i v soupeřově šestnáctce.

Tomáš Abrahám:
Zkušený záložník, který má za sebou dlouholeté působení v Turecku, kde okusil také kapitánskou pásku. V posledním půl roce působil v řeckém Xanti. Odchovanec brněnského fotbalu se vrací do české nejvyšší soutěže. Slovácko od něj očekává uchopení dirigentské taktovky ve středu hřiště.

Josef Kubásek:
Mladý brankář nahlédl do velkého fotbalu v Sokolově, kde jej objevila pražská Slavia. V celku úřadujícího mistra se však výrazně neprosadil a přestoupil do Mladé Boleslavi, kde podepsal čtyřletou smlouvu. Má zkušenosti také z reprezentační jednadvacítky, se kterou byl na ME v Nizozemsku. Do Slovácka přichází na hostování.

Slovácko rovněž získalo hráče, kteří už na v minulé sezoně v týmu Josefa Mazury působili. Cleber přišel na přestup z Artmedie Bratislava, Lukáš Fujerík na hostování s opcí na přestup z Jablonce. Připojil se rovněž Filip Racko, který byl poslední rok na hostování v Nitře.

 

Autor: Michal Sladký


Aleš Urbánek přiznává: O mojí minulosti se mi čte špatně

Jedna z největších letních posil Slovácka se jmenuje Aleš Urbánek. Zkušený 29letý obránce začínal s fotbalem v rodném Slavičíně a během své kariéry prostřídal několik našich zahraničních klubů. Z těch nejznámějších - Sigmu Olomouc, ruský Spartak Moskva, pražskou Spartu a Slavii a poslední jeho angažmá bylo na Slovensku v Artmedii Bratislava. Aleš Urbánek měl pověst hráče, který kvůli svým výstřelkům v životosprávě zčásti promarnil svůj fotbalový talent.

* Přišel jste do Slovácka s nálepkou nejproblémovější posily první ligy. Souhlasíte?

Samozřejmě. Je to ale minulost. Tehdy se o tom napsalo hodně, hlavně v době, když jsem byl v Olomouci. Dnes se mi o tom dost špatně čte. Už se to se mnou pravděpodobně potáhne do konce kariéry, a s tím už asi nic neudělám. Co se týká mého působení ve Slovácku, tak bych zatím počkal, až co ukážou zápasy.

* Jak byste zhodnotil z vašeho pohledu celou letní přípravu mužstva?

Nebyla špatná. Ze sedmi zápasů jsme prohráli jenom jednou, ale pořád je to jenom příprava. Že jsme neprohrávali je sice hezké, ale rozhodující budou výsledky v lize. Pro mě je pozitivní i to, že jsem bez zranění odehrál všechny přípravné zápasy.

* Přece jenom ale výsledky něco naznačují...

Ale jo. Já si myslím, že docela dobře hrajeme vzadu, kde nedostáváme moc branek, což je dobře, ale musíme se ještě víc tlačit do zakončení.

* V naší lize už máte něco za sebou. Jste nervózní i před zahájením dalšího?

Ono to teprve přijde. Nervozita musí být. Bude se hrát v osm večer, asi bude plný stadion a před zápasem určitě nějaké napětí bude. Důležité bude, aby senámpodařilo dobře odstartovat a zvládnout úvodní zápas. Podle mě nemáme ani nejlehčí los. Plzeň je technicky velmi dobře vybavené mužstvo a v prvních čtyřech kolech mámej eště malá derby s Brnem a Olomoucí. My musíme sbírat body hlavně doma.

* Na Slovácko přišlo víc nových hráčů a zatím to vypadá, že si na hřišti rozumíte.

Tak zatím to jde. Hodně nových věcí zkoušíme také na tréninku a snažíme se to přenést do zápasu. Něco se podaří víc a něco míň, ale já myslím, že by to mohlo fungovat i v lize.

* S vámi přišel do mužstva i Petr Švancara. Je to hráč, který prý dovede stmelit kabinu. Projevuje se to i na hřišti?

Já bych to tak nebral, že by to mělo být o jednom hráči. Na hřišti je nás jedenáct a každý má nějaký úkol, a když si bude plnit to, co má, tak potom to může klapat.

* Už na vaše přípravné zápasy chodilo hodně diváků. Fanoušci by měli být dalším hráčem Slovácka.

To je pravda, v Kunovicích nás chodilo povzbuzovat víc než pět set diváků. Vím, že tento region je na ligový fotbal natěšený. Bude se hrát v osm večer, pod umělým osvětlením a před plným hledištěm. To bude daleko jiná atmosféra, než když hrajete třeba ve dvě odpoledne. Nadruhou stranu je pro mě nepříjemné, že na zápas se bude muset čekat celý den.

* Vy jste hrál na jaře slovenskou ligu za Artmedii Bratislava. Jaká tam byla průměrná divácká návštěva?

(Aleš Urbánek se směje.) My jsme hrávali na stadionu Interu a chodilo na nás tak tři sta lidí. To nemělo s fotbalovou kulisou vůbec nic společného.

* Dá se vůbec už teď mluvit o tom, na kterých příčkách tabulky se bude Slovácko v lize pohybovat?

Toto je asi spíš otázka pro trenéra. Na každého soupeře bude platit jiná taktika. Dnešní fotbal je o bojovnosti, rychlosti, a když se prosadíme střelecky, tak nemám vůbec strach, že bychom hráli v lize podřadnou roli.

* Tak tedy jinak. S jakým umístěním bude Aleš Urbánek po podzimu spokojený?

Pokud budeme v tabulce do desátého místa a vyhneme se spodním příčkám. Balon je kulatý a stát se může cokoliv. Musíme chytit začátek.

Autor: Stanislav Dufka

 

Právo

Slovácko čeká ligová premiéra

Fotbalisté
Slovácka se po dvouleté přestávce vracejí do první ligy a v domácí premiéře přivítají v sobotu ve 20 hodin mužstvo Plzně.

„Je za námi několikatýdenní poctivá práce a jsem přesvědčen o tom, že jsme na ligu dobře připraveni. V letní přestávce jsme odehráli sedm utkání, v šesti zvítězili a zapracovali do sestavy nové hráče,“ rekapituluje trenér Slovácka Josef Mazura.
Sedm odcházejících fotbalistů (Matůš, Stýskala, Kazár, Görner, Reinberk, Sládek a Holub) nahradí zkušení borci Švancara, Urbánek, Valenta, Struhár, Abrahám a Kubásek, a hostování Clebera se změnilo v přestup.

„O sestavě mám z osmdesáti procent jasno. Závěr přípravy nám ale trochu zkomplikovala série zranění. Proti Plzni určitě nenastoupí Gonda, který má natažený lýtkový sval, ohrožen je start Struhára, jenž má zlomený nos a s tréninkem teprve začínají Formánek, Kordula a Němčický,“ vypočítává hradišťský kouč.

Soupeře, s nímž Slovácko vstoupí do podzimního ligového kolotoče, charakterizuje jako kvalitní tým se skvělými standartkami, ale i přesto chce vyhrát.

„Viděli jsme Plzeň v přípravě a víme, co nás čeká. Když ale kromě fotbalového umu dáme do hry i srdíčko, nemusíme se o výsledek bát. Věřím, že nás přijdou povzbudit i naši fanoušci a očekáváme plný dům,“ uzavřel Mazura.

Autor: Viktor Knap

Jméno Heslo
text
pristi
 Další články:
25.07.2009, sobota, 10:20 - Večer se rozsvítí soví oči. Na Slovácku bude zase liga
25.07.2009, sobota, 10:10 - Slovácku budou v premiéře chybět Gonda a Struhár
22.07.2009, středa, 12:20 - Nováček ze Slovácka chce být osvěžením fotbalové ligy
21.07.2009, úterý, 17:44 - Obnovená premiéra v české nejvyšší soutěži se blíží
21.07.2009, úterý, 14:44 - Slovácko v opožděné generálce přehrálo Znojmo
* Novější články * * Přidat komentář * * Vytisknout článek * * Odeslat článek * * Starší články
© 2007 Copyright fcslovacko.com & VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., iDNES a MF Dnes, Kurýr, Deník Sport a Slovácké noviny.
Všechna práva vyhrazena - publikování nebo šíření obsahu stránek bez písemného souhlasu je zakázáno
FCSlovacko.cz - Fanshop - FanaticosFCS - FCS - ženy
FOTO J.A.M. - Chraňme zeleň! - Úklidovka UH - Zvířecí nebe
přidat k oblíbeným - nastavit jako domovskou stránku
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace